Áll a bál a berlini szurkolóknál, hogy egy szerintük fasiszta vezető, Orbán Viktor a stadionjukban járt

Megosztás

Elképesztően kicsapta a biztosítékot a Union Berlin rajongóinál, hogy egy szerintük rasszista és fasiszta vezér egyáltalán betehette a lábát az ő szentélyükbe. Ilyen a megítélése Orbánnak nyugatabbra.

  • Orbán Viktor kedden meglátogatta Schäfer András válogatott labdarúgót az Union Berlin stadionjában, és erről büszkén posztolt is közösségi oldalain.
  • A klub szurkolói felbőszültek, amiért „kirekesztő és rasszista” politikust engedtek a klubszékház közelébe.
  • Az Union vezetése azzal védekezik, hogy az elnökük nem találkozott és nem kezelt Orbánnal, a látogatás magánjellegű volt, épp csak kinyitották a kaput a miniszterelnök előtt.
  • Az eset a német sajtó visszhangjával együtt azt is megmutatja, hogy hol tart a magyar miniszterelnök „civil” megítélése külföldön.

Csütörtök este a Malmöt fogadja az Union Berlin csapata az Európa Liga csoportkörének negyedik játéknapján. Muszáj lenne győzniük a németeknek ahhoz, hogy megőrizzék az esélyüket a továbbjutásra, mert 6 pont a hátrányuk a D csoportban a belga Saint-Gilloise és 3 a portugál Bragával szemben.

A sorsdöntő meccs előtt tartott szerdai sajtótájékoztató fő témája mégsem a találkozó, hanem egy váratlan keddi látogatás volt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatása Köpenickben, a csapat arénájában, a Stadion An der Alten Förstereiben és a klub székházában.

A miniszterelnök Facebook- és Instagram-oldalán büszkélkedett el azzal, hogy fogadta őt Schäfer András, a Bundesligát vezető csapat középpályása, aki januárban igazolt Berlinbe. A játékos a klub egyik páholyában találkozott Orbánnal, akinek dedikált mezt adott ajándékba. Ha lehet hinni a miniszterelnöknek, a relikvia a Puskás Akadémia egyik falát díszíti majd a jövőben.

A rivális klubok szurkolói is szóvá tették az esetet, de főleg az Union berkein belül lett ügy a látogatásból.

A klub egyik legolvasottabb szurkolói blogja, a Textilvergehen friss posztjában fasisztának nevezik a magyar miniszterelnököt.

Felemlegetik a klubvezetésnek, hogy közreműködésükkel Orbán a klub címerét propagandacélokra használja fel.De a Twitter is tele van a hasonló hangulatú, fasisztázós bejegyzésekkel:

Hogy mennyire foglalkoztatja az ügy a szurkolókat, azt jelzi, hogy a 444-nél is érdeklődtek arról, vajon mi lehetett célja Orbánnak a látogatással. A Grenzenlos Eisern szurkolói csoport egyik tagja, hangsúlyozva hogy nem a teljes alakulat véleményét mondja, arról beszélt, nem annyira a politika összekapcsolódása zavarja a szurkolók döntő részét, és nem is feltétlenül a mereven konzervatív nézetekkel van gondjuk.

Hanem kifejezetten Orbánnal: a magyar miniszterelnök a többség számára vállalhatatlan Németországban mindazon anti-demokratikus cimkék miatt, amiket az évek során politikájával magára aggatott.

A futballvilág különösen érzékeny a szimbólumokra, és a szurkolók nehezen emésztik meg, hogy Orbán az ő színeikben és az ő szentélyükben pózol.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók. (A borítókép forrása: Orbán Viktor FB-oldala)

Kapcsolódó cikkek