Új kihívás a tűzoltóknak a napelem

Megosztás

Magyarországon is hódít a lakossági napelemes kiserőművek és az elektromos gépjárművek divatja. Csak idén augusztusig több mint 56 ezer új zöld rendszámos (hibrid vagy tisztán elektromos) gépjármű jelent meg hazánk útjain; a napelemes kiserőművek száma pedig a 2015-ös 15 ezerről öt év alatt 88 ezerre emelkedett. Az új technológiák a tűzoltókat is új kihívások elé állítják.

Az új típusú épületekben és járművekben keletkezett tűz oltása speciális szaktudást és különleges beavatkozást igényel, ezért megyénk tűzoltóit és a katasztrófavédelem munkatársait is felkészítették az új kihívásokra.

Az elméleti képzés

A képzés elméleti szekciójában a hallgatóság a napelemes kiserőművek működésének alapelveit, majd a hibrid és tisztán elektromos gépjárművek sajátosságait ismerhették meg a résztvevők. Végezetül Kiss Lajos tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiemelt főelőadója mutatta be, mik a beavatkozási szabályok és milyen sajátosságai vannak a napelemmel ellátott épületek tűzoltásának, illetve az elektromos gépjárművek tüzének és műszaki mentésének.

A modulok gyakorlati résszel zárultak, ahol a meghívott előadók demonstrálták, hogy egy napelemes kiserőmű borult időben is feszültség alatt áll és mennyire veszélyes; illetve a résztvevők az igazgatóság üzemeltetésében lévő elektromos autón keresztül vehették szemügyre az áramtalanítási pontokat és lehetőségeket.

Kapcsolódó cikkek