Feljelentették Jászberény korábbi, fideszes polgármesterét

Megosztás

Hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a jászberényi városvezetés a korábbi fideszes polgármester és jegyzője ellen. A feljelentés az úgynevezett Malom-ügy peréhez köthető, írja a Magyar Narancs.

Ahogyan arról a Szol24 is beszámolt, tavaly a jászberényi önkormányzat feljelentette a Malom-projektet kivitelező EcoSaving Kft.-t. Az előző, fideszes városvezetés által elkezdett, a Malom Kulturális Központ hasznosításával kapcsolatos beruházás jelenleg áll, mivel a Budai Lóránt vezette, jelenlegi önkormányzat kiszállt belőle, és feljelentést tett a kivitelező ellen. Jászberény közel 300 millió forintot szerezne így vissza, amire még a Szabó Tamás fideszes polgármester szerződött az addig elvégzett munkák kifizetésére. Az ügy bíróságra került. 

A per azonban váratlan fordulatot hozott Szabó Tamásra és jegyzőjére, Gottdiener Lajosra nézve. A bírósági jegyzőkönyv tanúsága szerint ugyanis olyan dolgokat állítottak, ami miatt a mostani városvezetés feljelentette őket hivatali visszaélés gyanúja miatt. Mindketten tanúként voltak beidézve a bíróságra. Előbb Szabó azt nyilatkozta a jegyzőkönyv szerint, hogy a Malom-projektre két pályázat érkezett be. Ezek a felperes önkormányzat szerint szóról szóra megegyeztek, de Szabó erről úgy vélekedett a bíróság előtt, hogy “két pályázat érkezett a közbeszerzési eljárásra, hogy a pályázók az eljárás során hogyan jártak el, arról konkrét tudomásom nincs, feltételezem, úgy, ahogy szoktak”. Vagyis az, hogy a két pályázat lényegében megegyezett, fel sem tűnt a polgármesternek. Pedig ha feltűnt volna, máris jeleznie kellett volna azt a helyzetet, hogy a pályázatokat szabálytalanul nyújtották be, és a pályázók között vélhetően összejátszás történt.

Gottdiener Lajos még rosszabbul járt a bíróság előtt. A jogvégzett szakember maga állította, hogy nem kísérte figyelemmel sem a közbeszerzési eljárást, sem a szerződéskötést, sem a támogatási szerződést, sem a pályázati anyagokat nem látta. A jegyzőkönyv tanúsága szerint azt nyilatkozta, nem tudta eldönteni, hogy az EcoSaving Kft. ügyvezetőjétől érkezett email melléklete mi volt, és meg sem nyitotta levelezőrendszerében azt, aminek az aláírattatását azonnal, nyomatékosan intéztette. Holott az aláírás egyértelműen kedvezőtlen helyzetbe hozta az önkormányzatot: fizetnie kellett közel 300 milliót.

A mostani városvezetés ezért .hivatali visszaélés miatt- a feljelentést megtette a megyei rendőr-főkapitányságon Szabó és Gottdiener ellen.

Kapcsolódó cikkek