Szembe jött az igazság a gazdatüntetőkkel, mégsem mehetnek traktorjaikkal a belvárosba demonstrálni

Megosztás

Bár a tüntetés főszervezője úgy tudta, megkapták rá az engedélyt, a rendőrség péntek délután kiemelte, hogy szó sincs ilyesmiről, nem lehet traktorokkal tüntetni a belvárosban és a rakparton sem. A törvények betartására pedig szigorúan ügyelni fog a rendőrség. Ilyenkor feltétlenül.

„Egy magánszemély korábbi bejelentésével gyakorlatilag azonos tartalmú bejelentést tett, mely szerint gyűlést szervezne 2022. augusztus 20-tól 31-éig a fővárosban, beleértve az ünnepi helyszíneket, a rakpartokat és a Duna-hidakat” – írta a hvg.hu megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrségnél azért érdeklődtünk a szombatra bejelentett gazdatüntetésről, mert az esemény főszervezője, a szegedi Szabó Bálint pénteken a hatóság Teve utcai székháza előtt azt mondta: sikerült kompromisszumra jutnia a rendőrséggel, engedélyezték, hogy az eredetileg tervezett formájában, vagyis a rakpartokat és az állami rendezvények miatt szombatra lezárt közterületeket is elfoglalva tartsák meg az augusztus 20-i gazdatüntetést. Szabó a bejelentkezésében azt hangoztatta, hogy már csupán a tűzijátékot rendező cég vezetőjének kell a tűzijátékot lefújnia, és az utolsó akadály is elhárul a demonstráció elől.

A rendőrség azonban pénteki válaszában mást írt. Szerintük bár ők mint hatóság biztosítják a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, ez „nem eredményezheti mások jogainak aránytalan mértékű csorbítását”, ezért előíró-korlátozó határozatot hoztak. A határozat szerint a tüntetés résztvevői a Dózsa György út két külső sávján demonstrálhatnak és a „közlekedési szabályok betartásával vonulhatnak a helyszínekre”. A rendőrség kiemelte:

a gyűlés szervezőjének nyilatkozataival szemben továbbra is tilos traktorokkal Budapest belvárosába vonulni, traktorokkal rakpartokat, hidakat elfoglalni”.

A rendőrség a honlapján is közzétett közleményében is azt írta, hogy a „jogsértések elkövetőivel szemben törvényesen, arányosan és határozottan” fognak fellépni. „A rendőrök intézkedni fognak azokkal szemben, akik a határozatban foglaltaktól eltérő módon, a közlekedési szabályokat megsértve érkeznek a gyűlésre, tartózkodnak annak helyszínén, vagy távoznak onnan” – írták.

Kapcsolódó cikkek