Talán itt is így kéne: 2 200 milliárd forintnyi támogatással enyhíti a svéd kormány a magas energiaárakat

Megosztás

Csak valahogy a skandináv országban úgy teszik a dolgukat a kormányzati emberek, hogy a segítség minden emberhez eljusson, ne csak a kormányközeli csókosoknak. Mint láthatjuk, van ilyen út is.

A svéd állam hatvanmilliárd koronával (2200 milliárd forint) tervezi támogatni a vállalatokat és a háztartásokat, hogy enyhítse a drámaian megemelkedett energiaárak jelentette terheket – közölte szerdán Magdalena Andersson svéd miniszterelnök Stockholmban.

A dpa német hírügynökség úgy tudja, az összeg felét közvetlenül, valamint közvetve az áramszolgáltatásért felelős Kraftnat hatóság forrásaiból folyósítják majd a háztartásoknak. Arról még nem született döntés, hogy ez mikor és milyen formában fog megtörténni.

“Nem fogjuk engedni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök túszul ejtse a svéd háztartásokat és ipart” – hangoztatta a kormányfő. Ugyanakkor hozzátette, hogy a piac nem készült fel “ilyen szélsőséges helyzetekre”.

Annak ellenére, hogy a skandináv ország áramexportőr, és termelését nagyrészt vízi-, szél- és atomerőművek biztosítják, az áramárak rekordszintre emelkedtek az ukrajnai háború nyomán.

Ami az energiaágazatot illeti, hadigazdasághoz hasonló helyzetbe kerültünk. Az áram és gázárak soha nem látott magasságokba szöktek – mondta Andersson újságíróknak.

A szociáldemokrata kormány tavaly decembertől idén márciusig már több milliárd koronával támogatta a háztartásokat a megemelkedett energiaárak ellensúlyozására, de az elhúzódó ukrajnai konfliktus miatt a fogyasztók és a vállalkozások ismét nehéz télre számíthatnak. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek