A pénzügyminiszter megkongatta a vészharangot Szolnokon: minden eddiginél súlyosabb nehézségek jönnek

Megosztás

Varga Mihály a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára elismerésben részesült, ám amit a hallgatóságnak mondott, abban nem sok köszönet volt. A háború lezárása jelenleg a távoli jövőbe vész, nem látszik az alagút vége, márpedig így minden eddiginél súlyosabb nehézségekkel kell szembenéznünk.

Teljes erővel tenni kell Magyarország, a magyarság felemelkedéséért, a mostani munka határozza meg, hogy “a viharok elmúltával milyen világban fogunk élni” – mondta a pénzügyminiszter szerdán Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat augusztus 20-ai ünnepi megemlékezésén, amelyen kitüntető díjakat és címeket adtak át. A részletekről a Blikk számolt be.

A pénzügyminiszter kiemelte: eredményt ma is csak elkötelezetten, a célokra koncentrálva és kitartó munkával lehet elérni.

Az ukrajnai háború gyors lezárására egyre kevésbé lehet számítani – jelentette ki, megjegyezve:

Ha nem sikerül belátható időn belül elérni a békét Ukrajnában, akkor minden eddiginél súlyosabb nehézségekkel kell szembenézni.

Azok az országok tudtak a legkisebb veszteséggel kikerülni a válságból, amelyek erős gazdaságot építettek és nehéz helyzetekben is megőrizték értékeiket – mondta. (Vajon minket melyik kategóriába számít? – a szerk.)

Varga Mihály szólt arról is, hogy a múlt év második felében – elsősorban még az előző válság hatásaként – már érzékelhető volt a nyersanyagárak emelkedése. Az infláció megjelent a világ szinte minden országában, “ez Magyarország esetében importált inflációt jelentett” – közölte.

Hozzátette: ezt tetézte az orosz-ukrán háború kitörése és az ahhoz kapcsolódó uniós szankciós csomagok. Ezzel egy időben romlanak az országok növekedési kilátásai és megjelent a gazdasági visszaesés lehetőségétől való félelem is – jelezte.

Lássunk a sorok mögé is, ezzel Varga indirekt módon elismerte, hogy a magyarországi válság már jóval a háború kitörése előtt is jelen volt, például az árak látványos emelkedésében. Ezek után nem biztos, hogy szerencsés mindent a háborúra és a szankciókra fogni, amiket egyébként a Fidesz is rendre megszavazott Brüsszelben…

Kapcsolódó cikkek