A 200 millióból megvalósuló, turistacsalogató Zagyva Ökopark nyomában

Megosztás

Újszász, Zagyvarékas és Szászberek részvételével Zagyva Ökopark néven egy közel 200 millió forintos beruházás valósult meg, azzal a céllal hogy a turisták hosszabb időt tudjanak eltölteni a  térségben. A három település is jól járt volna, hiszen a látogatókkal együtt nőtt volna a foglalkoztatottság és élénkül a gazdaság. Volna. A pályázat nyilvánosan elérhető adatai szerint a beruházás 2019. szeptember 30-án befejeződött.

Zagyvarékas Község Önkormányzata 130 milliót, Szászberek közel 43 milliót, Újszász pedig 24 millió forint támogatást kapott, hogy megvalósítsa a terveket. De a jelek szerint se turista, se ökopark.

A pályázatban szerepel többek között:

-egy ökoturisztikai túraútvonal, mely teljes mértékben illeszkedik a környék nyújtotta természeti adottságokhoz, kihasználja a Zagyva folyó közelségét

– a vízi sportolás népszerűsítése érdekében a projektgazdák három- és négyszemélyes kenukat, egy- és kétszemélyes kajakokat, illetve kiegészítőket is vásárolnak

– zagyvarékasi Tájház filagóriával, állatsimogatóval, látogatóközponttal és a biciklivel érkező látogatók kényelmét szolgáló kerékpártárolóval

-a Kisszögben pihenőhely, táborhely, illetve sporttörténeti többfunkciós bemutatótér 

-Bogárzóban pihenőhely, információs tábla és madárles

– „Nyugi Park”, ami a 60 év fölöttiek számára kínál aktív kikapcsolódási lehetőséget

– Orczy Pihenő és Pihenőkert 2 db pihenőhellyel, továbbá 2 db bemutatótábla ismerteti az Orczyak történetét

-kültéri kamerarendszer telepítése

-GIS rendszer, azaz komplett térinformatikai rendszer, mely egyben navigációs és információszolgáltatási feladatokat is ellát.

A helyiek szerint nem sok látszata van ennek a 200 milliós programnak és az interneten fellelhető adatok sem szolgálnak kielégítő válasszal arra vonatkozóan, hogy mire költötték ezt az összeget.

A Magyar Narancs újságírója a közelmúltban ellátogatott a helyszínre, ahol talált néhány olyan épületet, amire némi jó szándékkal rá lehet fogni, hogy a TOP-os beruházás része, de turistacsalogatónak semmiképpen sem nevezhető egyik építmény sem.

Újszászon aztán sem az Orczy-pihenőkertet, sem a madármegfigyelőt és a kerékpártárolót, sem egyetlen kenut és kajakot, sárkányhajót, és „Nyugi parkot” sem találtunk eligazító információs táblák hiányában. 

Zagyvarékason pedig egész egyszerűen hallgatásba burkolózott a polgármesteri hivatal:

Megkérdeztük a zagyvarékasi polgármesteri hivatalt is, hogyan könyvelik el a projekt sikerét, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket. Érkezik-e több turista ennek hatására a faluba, élénkült-e általa a helyi gazdaság, hozzájárult-e a foglalkoztatottság növekedéséhez? Megvalósult-e az a fontos célkitűzés, hogy a turisták hosszabb időt tudjanak eltölteni a térségben. Választ nem kaptunk.

Kapcsolódó cikkek