A Tisza állapota a következő időszakban sem fog javulni – KÖTIVIZIG

Megosztás

Az ország tizenkét vízügyi igazgatóságából tíz – köztük a Jászkunság legnagyobb részét magában foglaló Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) – területén van érvényben vízhiány elleni készültség. Hét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, ötben másodfokú és 23-ban harmadfokú. Hozzátették: a megnövekedett vízigények a korábban betárazott vízmennyiségből kielégíthetők.

A visszatartott és betárazott víznek köszönhetően folytatható a „tudatos vízkormányzás” a Tiszán Szolnoknál, aminek a legfontosabb célja továbbra is az, hogy a Kiskörei-tározóból, azaz a Tisza-tóból a megyeszékhely ivóvízellátása és a mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított legyen

– közölte az OVF.

A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a helyzet a következő időszakban sem fog javulni, sőt: a legkisebb vízszint körüli, vagy azt meghaladó vízállástartomány tartós kialakulása várható a Tiszán, mely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét is, mely már hatvankét-hatvannégy centimétert csökkent az aszályos időszakra betározott maximális nyári vízszinthez képest – tájékoztatta a szoljon.hu hírportált a Kötivízig.

A Tisza-tó vízszintje Kisköre-felsőnél jelenleg 676 centiméter, a Tisza Szolnoknál pedig a valaha volt legalacsonyabb vízállását produkálja, –291 centimétert.

Kapcsolódó cikkek