Augusztusi csillaghullás – szemeket az égre!

Megosztás

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot két szegedi csillagász, Barna Barnabás és Ordasi András indította két évvel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy a laikusok számára is megmutassák az ég csodáit és az amatőr csillagászat lehetőségeit, illetve hogy összefogják a bemutatóhelyeket és az amatőr csillagászokat. Az eseményt immáron harmadik alkalommal rendezik meg az augusztusi csillaghullás időszakában, idén augusztus 5. és 14. között minden eddiginél több program várja az érdeklődőket.

A pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park varázslatos éjjeli csillaghullás-tárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés Megyei vagy Szentesi Városi Könyvtár bemutatói és a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai fás legelőn.

Az eseménysorozathoz a nagy csillagvizsgálók is csatlakoztak, így lesznek programok a Bükki Csillagdában, a Pannon Csillagdában és a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is.

A szervezők tájékoztatása szerint augusztus első és második hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy az égi jelenségeket megfigyeljük: nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de a szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.

Természetesen a szolnoki TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló is csatlakozott az eseményhez, legközelebb augusztus 12. és 13. estéin várják az égbolt szerelmeseit.

Egy hét a csillagok alatt – Szolnok – promo

facebook.com/tit.szolnok.urania

Related posts