Vörös kód és még keményebb hőhullám az országban

Megosztás

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is figyeljünk magunkra és embertársainkra, de még háziállatainkra is. Most erősít rá igazán a kánikula, péntek-szombaton már a 40 fok érkezik, eső pedig sajnos a láthatáron sincs még legalább egy hétig.

Csütörtök reggeltől hétfő estig ismét életbe lép a “vörös kód” – jelentette be a Belügyminisztérium. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a riasztásnak két fontos célja, hogy

  • felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre,
  • illetve, hogy a speciális eljárásrend idején a szociális szektor minden intézményének – ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül – kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant.

A Belügyminisztérium kéri, hogy aki az extrém időjárási körülmények miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni.

Napról napra fokozódik a hőség. Az Alföld egyes részein már pénteken is meglehet a 40 fok. A kánikula várhatóan egy szombaton érkező hidegfrontot megelőzően tetőzik, ekkor a legmelegebb órákban

nagy területen átléphetjük a 40 fokot – írja az Időkép.

Ezzel megdőlhet a július 23-ára vonatkozó napi melegrekord (39 fok), melyet 2015-ben Békéssámsonon mért az OMSZ. Kisebb eséllyel ugyan, de a pénteki rekord is veszélyben van, ez 40,3 fok felett cserélne gazdát a 2007-es csúcs után.

Kapcsolódó cikkek