Az utóbbi idők egyik legnagyobb tűzvésze tombol Olaszországban, egyelőre képtelenek eloltani a lángokat

Megosztás

Hatalmas területen, Toszkánától Triesztig küzdenek a tűzoltók a lángokkal, már Szlovéniára is átterjedt, rengeteg embert ki kellett telepíteni. És még csak most erősít rá igazán a hőhullám, Észak-kelet Olaszországban komoly a gond, egész városok maradhatnak áram és víz nélkül.

Már harmadik napja küzdenek a tűzoltók Toszkánában egy erdőtűz megfékezésén. A környéket evakuálták, több száz embert kellett kimenekíteni. Az északkelet-olaszországi lángok átterjedtek Szlovéniára és fennállt a veszélye, hogy áram és víz nélkül marad Trieszt városa – írja a Reuters.

Szerdán a toszkániai Lucca városának közelében hétfőn este kitört tűz tovább égett, és már mintegy 650 hektárnyi erdőt pusztított el. 300 embert kellett kimenekíteni és több üzemanyagtartály is felrobbant.

Olaszország-szerte erdőtüzek ütöttek ki ezen a héten, miközben a hőmérséklet folyamatosan emelkedik. Kilenc városban érvénybe lépett a legmagasabb hőségriadó. Csütörtökön ez várhatóan 14-re emelkedik, beleértve Rómát, Milánót és Firenzét is.

Az előrejelzések szerint a hőmérséklet ezen a héten eléri a 40 Celsius-fokot az ország északi és középső részén, valamint a déli Pugliában, Szardínia és Szicília szigetein. 

Az északkeleti Friuli Venezia Giulia önkormányzata arra készült, hogy az egész régióra kiterjeszti a tűzriadót a kedden a Horvátországgal és Szlovéniával határos Carso térségében kitört tűzvész után.

A lakosságot arra kérték szerdán, hogy maradjanak bent az erős füst miatt, az állami tulajdonú Fincantieri vállalat pedig bezárt egy 3000 főt foglalkoztató üzemet az adriai Monfalcone kikötővárosban.

Miközben a tűz átlépte a szlovén határt, négy, a lángok által veszélyeztetett falu lakóit is felszólították otthonuk elhagyására – számolt be az olasz sajtó.

Trieszt polgármestere, Roberto Dipiazza azt mondta egy helyi csatornának, hogy a körülbelül 200 000 lakosú város egyes részei hamarosan leállíthatják az áramellátást és ez hatással lesz a vízellátásra is, mert a szivattyúk nem fognak működni. (via Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek