Technikai forradalom az asztaliteniszben – itt a hatszögletű ütő, igen hatékony

Megosztás

Meg is van rá a szakmai magyarázat, miért jobb, mint az ovális, ám a látványt egészen biztosan sokáig szoknunk kell még. Az ütő valójában se nem hatszögletű, se ne nyolcszögletű a szó szoros értelmében.

A tavalyi asztalitenisz világbajnokságon használta először a hat szögletű, Cybershape névre elkeresztelt ütőjét a sportág egyik legnagyobb tehetsége, a svéd Truls Möregårdh. A játékos 2018-ban megnyerte az ifjúsági olimpiát, a tavalyi houstoni vb-n pedig nagy meglepetésre bejutott a döntőbe, de a nagy esélyes kínai Fan Csen-dong négy szettben legyőzte a fináléban – számolt be róla a Telex.

A 20 éves Möregårdh a vasárnap véget ért budapesti tornán versenyzett, ide is elhozta a Svéd Királyi Technológiai Intézetben két év alatt, teljes titoktartás mellett kifejlesztett ütőjét. Itt is bejutott a döntőbe, de a kínai Vang 4-1-re megverte.

A különbség jól látható – Fotó: Quora.com

Möregårdh nagyon hisz ebben a termékben, és úgy érzi nagyobb erőt kap tőle, és gyorsan, néhány edzés alatt hozzászokott. „Lehet, hogy sokaknak nagyon furcsának hat, de nekem tetszik ez a dizájn” – mondta.

Az ütőnek 11 százalékkal nagyobb a hasznos ütőfelülete, mint a hagyományos ovális formának, és mivel szénszálas anyagokat is felhasználva készítették, valamelyest könnyebb, mint a régi ütők, és jobban lehet vele pörgetni.

Nem először térnek el a gyártók az ovális formától, a 88-as olimpia koreai bajnoka, Ju-Nam Kju egy téglalap alakú ütővel, és tollszárfogással játszott. A francia Damien Eloi is speciális formát használt, ami aztán nem terjedt el a világban. Hamarosan kiderül, hogy mások is használják-e a Stiga termékét vagy csak a svéd szupertehetség játszik vele.

Kapcsolódó cikkek