Extra adó a kisembereknek, extra profit a kormánynak – sajtótájékoztatót tartott az MSZP Szolnokon

Megosztás

Ahogyan arról korábban a Szol24 is beszámolt, a kormány döntése értelmében megszűnik a rezsicsökkentés az átlag feletti fogyasztók számára. Egy másik, hétfőn benyújtott törvény értelmében pedig az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevételük, cégeknek nem számlázhatnak.

A szolnoki MSZP pénteken reggel sajtótájékoztatót tartott, ahol az ország lakosságának túlnyomó többségét érintő módosításokról beszélt.

Jelenleg Magyarországon 400 ezer ember vallja magát katásnak, ezzel a rendelet módosítással  körülbelül 200-250 ezer embernek kell átgondolnia a jövőjét. Ráadásul a változás áthidalására kormány meglehetősen szűk intervallumot adott az érintetteknek – mondta az eseményen Bagi Zsombor Societas-Baloldali Mozgalom szolnoki elnöke.

Az ifjú politikus a szerdán bejelentett rezsicsökkentés módosítással kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar családok nagyrésze biztosan át fogja lépni a meghatározott átlagfogyasztást, különösen télen a 144 köbméter gáz tekintetében. Ez akár 50-60 ezer, egyes háztartások esetén pedig 100 -150 ezer plusz rezsidíjat is jelenthet. Bagi Zsombor hozzátette, hogy mindez a Fidesz felelőtlen gazdaságpolitikájának köszönhető ugyanis az ország nem állt készen a közelgő gazdasági válságra, amit a koronavírus indított, majd az orosz-ukrán háború betetőzött.  

„Egy felelős szociális kormányzatnak nem a középosztálybeli és az azalatt élő embereket kellene bántania – akiknek így is gondot jelent a megélhetés- hanem azokat, akiknek hónap végén egy átlagfizetés többszöröse marad a zsebében.”

Ezt követően Györfi Mihály, az MSZP városi elnöke vette át a szót, aki arról beszélt, hogy a katás módosítással kapcsolatos elsődleges probléma hogy vissza fogja küldeni a feketegazdaságba az elmúlt 10 évben így adózó embereket.

„Nagyon sokan kerülnek most egzisztenciális válságba. Nem biztos, hogy helyes és jogállami lépés volt mindez a kormány részéről, hiszen adózási ügyekben, jellemzően a következő évre szoktunk döntést hozni, nem pedig év közben változtatunk szabályokat.”

Ez egy extra adó a kisembereknek, extra profit a kormánynak, értékelte a kialakult helyzetet a politikus. Úgy véli, hogy a tavalyi év második felének szétosztogatott pénzeit most mind visszaszedi a kormány.

A KSH adatai szerint 2022. első negyedévében több mint 300 milliárd forinttal több áfa bevétel keletkezett, ami a kormány által is gerjesztett inflációnak köszönhető. Akár ebből a többletből is lehetne segíteni a rászorulókat – állt elő egy megoldási javaslattal Györfi. Szerinte sokkolni fogja az embereket a gáz- és áramszámla, de azokat senki nem fogja sajnálni, aki a medencéjét fűti. Valódi tragédiát a kisnyugdíjasok és azok az egyedülálló szülők fognak átélni, akik télen egy kisbaba mellett nem tehetik meg, hogy ne fűtsék fel a lakást.

Kapcsolódó cikkek