Akkora a csapadékhiány, hogy vízkorlátozást vezettek be Jászberényben

Megosztás

Magyarország egyre több pontján vezetnek be vízkorlátozást a döbbenetes mértékű aszály és vízhiány miatt. A házak udvarán felállított medencék is óriási mennyiségű vizet vesznek ki a rendszerből, amely ezzel már nem birkózik meg.

Rendkívüli ülésen fogadta el a jászberényi képviselő-testület a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vízkorlátozási tervezetét. Az eseményen Kocza Imre, a TRV Zrt. főmérnöke elmondta, a kutak vízhozama egyre csökken, ezért valamilyen intézkedést mindenképpen tenni kell annak érdekében, hogy garantálni tudják a biztonságos ellátást.

A korlátozás során reggel hat és este 10 óra között locsolási tilalom lépett érvénybe, ezzel együtt tilos a járdák és utak mosása, az automata öntözőrendszerek működtetése, járművek tömlős mosása és az úszómedencék töltése.

– Az előző esztendőig nem voltak ellátási gondok. Tavaly januárban az önkormányzattal közösen két víztermelő kutat újítottunk fel. Ezekből plusz vizet nyertünk, de nem kaptunk annyit, amennyire számítottunk – mondta el a szakember.

Kocza Imre elmondta, jelenleg 7400-7500 köbméter vizet szolgáltatnak naponta. Ez azt jelenti, hogy 1200 köbméterrel több vízigénye van jelenleg a településnek – írja a Blikk. Ez vélhetően a szárazságra és a kerti medencék feltöltésére vezethető vissza.

Budai Lóránt, polgármester reméli, hogy a vízkorlátozási terv működik majd. Elmondta, ilyen helyzet még nem volt a településen, ám a lakosság együttműködőnek bizonyul.

Kedden már megtudhattuk, hogy Solymáron és Túrkevén is hasonló intézkedéseket foganatosítottak. Rettentően kellene már normális mennyiségű eső, de egyelőre a láthatáron sincs.

Kapcsolódó cikkek