Nyári meglepetés, véget ér a kétéves árstop, drasztikusan emelkednek a fürdőbelépők

Megosztás

2020 óta a járványhelyzet miatt tilos volt árat emelni a strandoknak és fürdőknek, most azonban ez a moratórium lejárt, lesz, ahol hirtelen egy ezressel is megugrik majd a belépő.

A kormány idő előtt feloldotta az áremelési moratóriumot az önkormányzatok, valamint az önkormányzati többségi tulajdonban lévő fürdők esetében (eredetileg június 30-ig tartott volna). A fürdők már nagyon várták a döntést, hiszen sok helyen két éve változatlan árakkal dolgoztak – ehhez képest alig több mint egy év alatt csak a villamosenergia költsége az ötszörösére, a földgázé pedig a duplájára nőtt. Ráadásul nem pusztán ezek a kiadások ugrottak meg az elmúlt időszakban, hanem gyakorlatilag minden, a fürdők működtetésével kapcsolatos költség is.

Az üzemeltetők több helyen egyből reagáltak a moratórium feloldására. Az RTL megkeresésére Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett, utoljára 2020-ben lehetett árat emelni, közben azonban számos olyan költségnövekmény volt, amelyet a cégek nem tudtak érvényesíteni. Gyulán most 2650 forintról 3200-ra drágult a felnőtt napijegy.

Budapesten is emelték az árakat. A Paskál fürdőbe egy négytagú család a hétvégi napokon több mint 10 ezer forintért vehet jegyet, ami 900 forintos emelkedés az eddigihez képest. A budapesti strandokon a belépők 8,7, a bérletek 10-14 százalékkal drágultak. Az olyan, többnyire külföldiek által látogatott történelmi fürdőkben, mint a Gellért, még meredekebben emelkednek az árak, 20 százalékkal drágábban lehet bejutni.

A fürdőszövetség szerint ahol eddig nem is emeltek, ott majd a következő hetekben fognak, ráadásul még durvább drágulás jöhet.

– Drasztikusabb áremeléseket fogunk tapasztalni, tehát nem 5-10, hanem 20-25 százalékos, néhány jegytípus esetében még ennél magasabb áremelésről is lesz szó – mondta Balogh Zoltán főtitkár.

A magántulajdonú fürdők közül szinte mindegyik szereplő már emelte az árakat idén. Sőt az egyik szakportál, A Termál online tud olyan fürdőről, ahol év eleje óta egy második – nem tervezett – áremelésre is rákényszerültek a megugró kiadások miatt.

A nyíltvízi fürdők esetében visszafogottabb, de a Balatonon júliusig átlagosan így is tíz-tizenöt százalékkal emelkedhet a strandbelépők ára tavalyhoz képest.

Kapcsolódó cikkek