A forint történelmi mélységekben, a horvátoknál pedig jön az euró, jó eséllyel már jövőre

Megosztás

Déli szomszédunk ugyanis sikerrel teljesítette az ehhez szükséges feltételeket, mi pedig inkább hátrafelé haladunk ebben a tekintetben. Mintha Orbánék be sem akarnák igazán vezetni az egységes európai fizetőeszközt.

Az Európai Bizottság szerdán a 2022. évi konvergenciajelentésében megállapította, hogy Horvátország készen áll az euró 2023. január 1-jei bevezetésére, és ezzel húszra emelkedik az euróövezet tagállamainak száma. A kétévente kiadott jelentés azt értékeli, hogy Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország milyen előrehaladást ért el az euróövezethez való csatlakozás felé. Ezek a tagállamok ugyanis jogilag elkötelezték magukat az euró bevezetése mellett.

A jelentés szerint Horvátország teljesíti az árstabilitási kritériumot, az államháztartási kritériumot, az árfolyam-kritériumot, a hosszú távú kamatlábakra vonatkozó kritériumot, valamint a négy nominális konvergenciakritériumot, és jogszabályai teljes mértékben megfelelnek a Szerződés által támasztott követelményeknek. A Bizottság értékelését kiegészíti az Európai Központi Bank (EKB) saját konvergenciajelentése, amelyet szintén ma tettek közzé. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek