Hatvan éves lett a szolnoki születésű Csankó Zoltán

Megosztás

A színművészt leginkább csodálatos hangorgánumáról ismerhetjük, rengeteg filmben szerepeltették és foglalkoztatják a mai napig (leginkább) szinkronként senkivel össze nem téveszthető hangja miatt.

Vasárnap ünnepelte 60. születésnapját Csankó Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, szinkronizáló színész – írja a Deszkavízió

Csankó Zoltán 1962. május 29-én látta meg a napvilágot Szolnokon. A helyi Verseghy Gimnáziumban érettségizett le, majd 1983-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta a tanulmányait. 1987-ben végzett a legendás Marton László osztályában, innen pedig az Arany János Színházhoz (ma Újszínháznak hívják) szegődött. Később tagja lett a Radnóti Miklós Színház, a Nemzeti Színház és a Győri Nemzeti Színház társulatának is, valamint Bálint András tanársegédjeként művészi beszédre oktatta a diákokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A legjelentősebb sikereket a szinkronizálás terén érte el. Csankó Zoltán olyan külföldi kollégáit szólaltatja meg rendszeresen, mint Alec Baldwin, John Travolta, Colin Firth, Greg Kinnear és Patrick Duffy. Olyan közkedvelt filmekben hallhattuk az egyedi orgánumát minőségi játékkal párosulni, mint az Ál/Arc (Nicolas Cage), a Harry Potter és a Titkok Kamrája (Kenneth Branagh), az Igazából szerelem (Colin Firth) és a a Kingsman: A titkos szolgálat (Colin Firth).

Munkásságát 2001-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, amit 2003-ban a Radnóti-, 2009-ben pedig a Kisfaludy-díj követett. 2014-ben dupla elismerésben (Kardirex- és TAPS-díj) részesítették, amit 2016-ban egy Szent István-díj, 2018-ban pedig a Városmajori Színházi Szemle különdíja koronázott meg.

Kapcsolódó cikkek