Mint a filmekben: rosszul lett a pilóta és egy repülésről semmit nem tudó utas landolt a géppel – videó

Megosztás

Bár abszolút semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett semmiféle repülőgép vezetéséről, a hidegvérű utas átvette a pilóta helyét és a légiirányítás segítségével sikeresen leszállt a kisrepülővel. Ilyet korábban csak filmekben láttunk, de most már tudjuk, a valóságban is megtörténhet. A kényszerből pilótává lett férfit hősként ünneplik.

Nulla repülési tapasztalattal sikerült egy Cessna kisgépet letennie egy utasnak Floridában. A Palm Beach Nemzetközi Repülőtér légiforgalmi irányításához kedden délután futott be egy segélyhívás: „Súlyos a helyzet. A pilótám zavart állapotban van. Fogalmam sincs, hogy kell vezetni egy repülőt” – mondta a repülőtéri alkalmazottaknak az utas körülbelül 70 mérföldre a leszállópályától. A légiirányítók ugyan visszakérdeztek, hogy pontosan mi a pozíciója a gépnek, de a férfinek fogalma sem volt, hogy az erre vonatkozó információt hol és hogyan tudná leolvasni. Csak azt tudta elmondani, hogy Florida partjait látja maga előtt.

Ekkor az utas azt az utasítást kapta, hogy próbálja meg a gépet vízszintben és a part irányában tartani. A férfit végig navigálták a központból, végül pedig sikeresen, biztonságosan le is tudta tenni a 14 üléses kisgépet.

Egy szakértő szerint a férfi viszonylagos nyugalmának és a világos utasításoknak volt köszönhető, hogy az utas sikerrel tudott landolni. (Hvg)

Azóta kiderült, hogy a gépen két utas is volt május 10-én. Dean Harrison éppen a Bahama-szigetekről tartott hazafelé egy kiadós pecázás után, amikor a pilóta azt mondta a másik utasnak, hogy nem érzi magát túl jól. Allen azt mondta, hogy fáj a feje, minden homályos, és valami nincs rendben. Harrison visszakérdezett, hogy mit kell most csinálni, a pilóta arra már nem tudott válaszolni.

A 64 éves Kenneth Allennek az aortája repedt meg, de sikerült megmenteni az életét a kórházban.

„Tudtam, hogyha akkor nem cselekszem, akkor meghalunk” – mondta Harrison az NBC Today című műsorában. Harrison szerint Isten keze is vele volt, amikor letette a gépet. Most megnézhetjük, mit is tett a hirtelen kényszerből pilótává váló utas, elismerhetjük, hogy remek munkát végzett tapasztalat nélkül. (Telex)

Kapcsolódó cikkek