Elítélték a Hitler születésnapját ünneplő szolnoki fiatalokat

Megosztás

A Szolnoki Járásbíróság ítéletet hozott, annak a két, büntetlen előéletű, szélsőségesen nacionalista eszméket valló huszonéves fiatalembernek a büntetőügyében, akik abból a célból, hogy nyilvánosan megemlékezzenek Adolf Hitler születésnapjáról, 2021. április 18-án a szolnoki Tiszavirág hídra, majd 2021. április 20-án a Szolnok belvárosából a Széchenyi-lakótelep felé vezető úton lévő Pozsonyi úti aluljáró belváros felőli bejárata fölé egy-egy molinót helyeztek ki, melyekre a diktátortól származó idézetet és jól felismerhetően horogkereszt részletet festettek.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint az önkényuralmi jelkép használata elnevezésű bűncselekményt követi el, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, amit a törvény, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással rendel büntetni.

Az ügyben 2021. július 6-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság előkészítő ülést, majd tárgyalást tartott az ügyben. Utóbbin, 2022. április 26-án ítéletet hozott. A vádlottakat, akik mindketten beismerték a bűncselekmény elkövetését, társtettesként elkövetett önkényuralmi jelkép használatának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság. Tettéért, a fiatalabb, alig 20 éves vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre, míg 24 éves társát – aki tettét azzal súlyosbította, hogy a második molinó kihelyezésének napján a buszon és egy forgalmas áruházban horogkeresztet, halálfejet és SS-rúnákat ábrázoló SS-jelvényeket viselt felső ruházatán – 300 óra közérdekű munkára ítélte.

Az ítéletet a vádlottak és a fiatalabb vádlott védője is tudomásul vette, az ügyészség azonban kevesellte a kiszabott büntetést, és mindkét vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

Kapcsolódó cikkek