Ketten indulhatnak a Jobbik elnöki székéért

Megosztás

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján az alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken azokat, akiket a Jobbik országos vezetői tisztségeiben szeretnének látni – közölte a párt pénteken.

Két elnökjelölt ugrotta meg a jelölési küszöböt, így szombaton Jakab Péter és Stummer János közül fog kikerülni a Jobbik következő elnöke.

A közlemény szerint hivatalos elnökjelölt az lehet, akit a beérkezett jelölések legalább 20 százaléka elnöknek jelöl. Hárman írtak elnökjelölti szándéknyilatkozatát, közülük Jakab Péter jelenlegi elnök és Stummer János – az előző ciklusban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke – támogatottsága lépte át a szükséges jelölési szintet.

Jakabot a Jobbik szervezetek 79,48 százaléka, Stummert az alapszervezetek 20,08 százaléka támogatta indulási szándékában. Nagy Rudolf nem ugrotta át a szükséges küszöböt, a szervezetek 0,42 százaléka támogatta csak. 

Az alelnöki székekért 12 jelölt indul.

Az alelnöki küszöböt 12 tagnak sikerült átlépnie, így Ander Balázs, Baucsek Rajmund, Dudás Róbert, Gyüre Csaba, Magyar Zoltán, Fazakas Attila, Lukács László, Kálló Gergely, Kvárik Anita, Salamon Gergő, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel indul a pozícióért.

Jakab Péter felkérésére elnökhelyettesként Potocskáné Kőrösi Anita indul, őt az alapszervezetek 98 százaléka jelölte.

Kapcsolódó cikkek