A WHO szerint a hivatalos adatok csaknem triplája a COVID-áldozatok valódi száma

Megosztás

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint az elmúlt két évben közel 15 millió ember halt meg a COVID-19 vagy annak a túlterhelt egészségügyi rendszerekre gyakorolt hatása miatt, ami két és félszerese a 6 milliós hivatalos halálozási számnak – írja a Euronews.

2021 végéig 14,9 millió – de potenciálisan akár 16,6 millió is lehet a koronavírushoz köthető többlethalálozás, míg a közvetlenül a covidnak tulajdonítható, WHO-nak bejelentett halálesetek hivatalos száma ebben az időszakban valamivel több mint 5,4 millió volt. 

A WHO a többlethalálozást a bekövetkezett halálesetek és a korábbi évek adatai alapján a világjárvány hiányában várható halálesetek számának különbségeként számította ki.

Ebben a közel 15 millió főben benne vannak azok, akik covidban haltak meg, és azok is, akik a járvány közvetett következményeként haltak meg, például azok az emberek, akik más betegségükkel nem jutottak egészségügyi ellátáshoz, amikor a fertőzési hullámok során az egészségügyi ellátás túlterhelődött. Számításba veszik ugyanakkor a világjárvány alatt elkerült haláleseteket is, például azért, mert a lezárások idején kisebb volt a közlekedési, és a munkahelyi balesetek kockázata.

Az egészségügyi világszervezet azt is elmondta, hogy a legtöbb többlethalálozás – 84 százalék – Délkelet-Ázsiában, Európában és Amerikában koncentrálódott.

A közepes jövedelmű országok a többlethalálozás 81 százalékát, a magas jövedelmű országok 15 százalékát, az alacsony jövedelmű országok pedig 4 százalékát tették ki.

Kapcsolódó cikkek