Magyarország nem támogatja az Oroszországgal szembeni újabb szankciókat

Megosztás

Ebben a formában felelősen nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát – idézi az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai kijelentését. A miniszter közleményét a lenti videóban tudja megnézni.

Szijjártó Üzbegisztánból bejelentkezve arról beszélt, hogy a brüsszeli testület által előterjesztett javaslatok számos újabb korlátozást tartalmaznak orosz és belarusz szervezetekkel és személyekkel szemben, illetve különböző termékek importjára és exportjára, bizonyos gazdasági tevékenységekre vonatkozóan. A külügyminiszter szerint ezek az intézkedésekkel nincs gondja a kormánynak.

„Emellett ugyanakkor betiltanák az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást, mégpedig rövid határidővel, Magyarország esetében a jövő év végétől” – tette hozzá. Szijjártó szerint ez a szankciós csomag a hazai energiaellátás alapjait „teljes mértékben lerombolná”, mert lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

Kapcsolódó cikkek