Már Orbán sem tagadja, hogy komoly megszorításokra lesz szükség, de először nyerni akar

Megosztás

A győzelem mindenekelőtt, utána pedig “szembenéznek ezekkel a kérdésekkel”, mint például az ország totális eladósodása és a szükséges, Varga Mihály által is elismert megszorítások. Nem kérdés, mi következik, ha a Fidesz nyer a választásokon. Csak addig nem szabad beszélni róla.

Sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miután leadta a szavazatát a 2022-es magyarországi parlamenti választásokon. Az esemény különlegességét emelte, hogy a független sajtó képviselői is kérdezhettek a kormányfőtől. Orbán elmondta, hogy ez egy furcsa választás, a háború miatt a háború és a béke kérdése is része a kampánynak, ők a béke oldalán állnak, míg az ellenfeleik Orbán szerint olyan döntéseket hoznának, ami belesodorhatja Magyarországot a háborúba, ezért arra kéri a választópolgárokat, hogy szavazzanak a békét és biztonságot garantáló pártokra. (Ez a kötelező mantra hetek óta, bár Márki-Zay és az ellenzéki vezetők már sokadszor bizonyították ennek ellenkezőjét, ellenzéki győzelem esetén biztosan nem menne magyar katona Ukrajnába…)

A választások utáni esetleges megszorításokat firtató kérdéseket Orbán azzal ütötte el, hogy előbb győzzenek és utána szembenéznek majd ezekkel a kérdésekkel is. Egy horvát újságíró kérdésére Orbán elmondta, hogy győzelemre számít, mind a parlamenti választások, mind a népszavazás tekintetében.

További kérdésekre kifejtette, hogy szerinte fair és egyenlő feltételek mellett zajlott a kampány, viszont továbbra sem volt hajlandó nyíltan, a kamerák előtt elítélni Vlagyimir Putyint és az ukrajnai orosz agressziót. Mint elmondta, Vlagyimir Putyin nem indul a magyar választásokon, így ezzel a kérdéssel nem kell foglalkozni, azt viszont hozzátette, hogy a NATO és az EU szervein keresztül Magyarország is elítélte az orosz lépéseket. A háborúval kapcsolatos magyar álláspontra vonatkozóan megkérdezték még tőle, hogy nem tart-e a V4-eken belüli elszigetelődéstől, erre azt felelte, hogy egy Európai Uniós, NATO tagállam nem tud elszigetelődni.

Az utóbbi napokban felmerült választási csalásokkal kapcsolatban annyit mondott, hogy a választások után lesz dolguk a jogászoknak. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek