Orbán vitára nem mert kiállni Márki-Zay ellen, helyette alákérdezős interjút választott a HírTV-ben

Megosztás

A miniszterelnök biztosra ment, itt nem érhették kellemetlen, előre nem egyeztetett kérdések, a műsorvezető úr egyébként is bizonyára jobban félti az állását, minthogy bármilyen, a Fidesz számára ciki témát egyáltalán előhozzon. Pedig lenne mit. Orbán mindenesetre visszatért egy 2002-es kéréséhez, csak most ne egy, hanem sok embert vigyen magával mindenki szavazni. A Fideszre természetesen.

Hétfő este a miniszterelnök a HírTv-ben magyarázta el a nemzetközi helyzetet Gajdics Ottónak. Szokásához híven elmondta, hogy nem tudunk úgy segíteni a bajbajutottaknak, ha tönkretesszük magunkat. Újra elmondta, hogy a nemzeti oldal a béke oldalán áll, még szerinte a baloldal részt akar venni a konfliktusban, a NATO keretein belül fegyvereket is küldenének.

A műsorban Márki-Zay Péter nevét még csak Gajdics Ottó sem mondta ki, hanem az „Ön össze-vissza beszélő kihívójaként” hivatkozott rá. Orbán azt mondta, a baloldalnak kevés tudása van a nemzetközi szervezetek működéséről, mert régóta vannak ellenzékben. Ugyanakkor szerinte ők azokkal vannak a NATO-n belül, akik inkább befelé tolnák a NATO-t a konfliktusba. Orbán a rá jellemző szerénységgel magyar tábornak nevezte azokat a NATO-n belül, akik nem akarták beletolni a NATO-t a konfliktusba. Ha a Fidesz nyer, akkor szerinte ez a tábor marad többségben.

Gajdics még Gyurcsány Ferenc nevét sem mondta ki Orbán Viktor jelenlétében, hanem a „baloldal igazi vezetőjeként” emlegette. Orbán megjegyezte nem pocsék, hanem nagyszerű nemzet vagyunk, hiszen segítünk a menekülteknek, de azzal nem tudunk segíteni az ukránoknak, ha szétlövetjük Magyarországot, vagyis elzárnánk a gázcsapot.

Szeretné, ha Magyarországnak erősebbek lennének a külkapcsolatai, lennének tengereink, és tankereken szállíthatnák a gázt, de a realitás az, hogy csöveken jön a gáz. Ha nem jön a gáz, akkor megállna a magyar gazdaság, mert nem lesz olaj és gáz. Ezért küzd az ellen, hogy a szankciókat kiterjesszék az energiahordozókra. Szerinte úgy lehet Magyarország függőségét csökkenteni, ha javarészben nukleáris forrásból és napenergiából fedezik az energiaszükségletünk 90 százalékát. Persze mindig lesz valamennyi Oroszországból érkező energiaforrás. De a cél az, hogy ne függjünk tőle.

Majd ráfordult a választási télmákra. Beszélt arról, hogy szokott a politikusokban lenni egy bizonytalanság, hogy képesek-e az emberek összetett és bonyolult kérdéseket átlátni. De az országot járva azt látja, hogy ezt a bonyolult geopolitikai összefüggésrendszert, „ami az orosz-ukrán háború és az ahhoz való magyar viszony meg az amerikaiak abban játszott szerepe”, a magyar emberek kristálytisztán és világosan értik.

Okos nép a miénk, átlát a szitán, érti, hogy miről van szó. Én nem tartok attól, hogy azért hozna rossz döntést a hétvégén a magyar nép, mert ne tudta volna, hogy mi a választás tétje.”

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a választás nem lefutott meccs, hanem egy nyílt küzdelem, mert van egy rejtélyes része, ami mérésekkel felderíthetetlen:

„Mindegy mit mutatnak a felmérések, ott mindig történhet valami. Egészen biblikus alapja is van ennek: Jézus-Barabás. Tehát hiába várja az ember, hogy a józan ész alapján világos, hogy hova kellene szavazni. Meg az elmúlt 12 év eredményei alapján is elég világos, hogy csak a Fidesz tudja a békét, a biztonságot meg az elért eredményeket megvédeni.”

Ezért nemcsak el kell menni választani, hanem a hasonszőrűeket is el kell vinni: barátot, családot, munkatársat. „Ha mindannyian elmegyünk, akkor meglesz az eredmény. De csak akkor.” Arra számít, hogy a népszavazáson való részvétel magas lesz, és átlép minden párthatárt. A mostani választást persze rendkívülinek tartja, mert mögöttünk egy világjárvány és előttünk egy háború.

Tehát vasárnap megyünk, és odatesszük a magunkét– zárta az interjút a műsorvezető. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek