Róna Péter: Az alkotmány „most kecskére bízza a káposztát”

Megosztás


Az emberi méltóságot, a sokféleséget fókuszba helyező beszédet mondott a Parlamentben Róna Péter, az ellenzék államfőjelöltje az államfőválasztás előtti percekben, de hosszasan sorolta a kormány hibáit is.

Róna Péter azzal nyitotta államfőjelölti beszédét, hogy köszönettel vállalja a hat ellenzéki párt jelölését, és kijelentette: az államfői tisztség ma messze nagyobb felelősséggel jár a szokásosnál. Az Alaptörvény megfogalmazza a köztársaság elnök feladatát – folytatta -, a nemzet egységét jeleníti meg és őrködik az államszerkezet demokratikus működése felett. E feladat ellátása minden nemzet létének sarokköve – mondta.

Most itt vagyunk egy véres háború közelében, amit mint a II. világháborút, olyan hatalom indított el, amelyhez kormányunkat saját elmondása szerint szoros baráti kapcsolatok fűzik, tért ki a külpolitikai helyzetre Róna Péter. Hozzátette, hogy a II. világháborúban a német birodalom csatlósaként vezetőink a végsőkig kitartottak a pusztítás, vérontás mellett, most, pedig, amikor az egész világ elítéli Oroszország vérengzését, megint képtelennek bizonyulunk nevén nevezni a tetteket.

Tényleg nem tudjuk megkülönböztetni a jót a gonosztól? Az igazat a hazugságtól? Szinte hihetetlen, miért nem látják közülünk oly sokan, hogy a barátkozás a gonosszal belőlünk is gonoszt csinál

– jelentette ki az ellenzék államfőjelöltje.

Kapcsolódó cikkek