Közvélemény-kutatásnak álcázott befolyásoló kampány eszközéhez nyúlt a Fidesz – hangfelvétel készült

Megosztás

Egy elméletileg független cég elméletileg független kérdezője egy idő után nyíltan beszélt és nem titkolva bevallotta, hogy ez valóban nem közvélemény-kutatás, hanem véleményformálás. Valami különös véletlen folytán Gyurcsánnyal kapcsolatban tetvezés, az ellenzéki jelölt nevénél pedig folyamatosan “botránypolitizálás” került szóba. A pszichológiai fegyvereket is beveti a Fidesz a billegő körzetekben, már nem is először.

Ennyire nyíltan azonban soha senki nem vallott színt korábban, mennyire a kormánypárti befolyásolásra megy ki az egész “kutatás”. A részleteket a Magyar Narancs cikkében olvashattuk, döbbenetes, hogy ez így teljesen rendben van.

Egy somogyi kis faluban csengetett be egy „közvélemény-kutató” az alanyhoz, a közel egy órás beszélgetésről a kérdezett házi biztonsági rendszere azonban hangfelvételt készített, amelybe belehallgathattunk. Volt gyurcsányozás, “tetvezés”, értekezés Márki-Zay Péter fizimiskájáról, pszichológia és kommunikációs gyorstalpaló. 

A jelenség neve push-poll, amit a Fidesz a 2019-es kampányban vetett be először, és amit az Amerikai Közvéleménykutatók Társasága kifejezetten elítél. 

Január 25-én egy kis Koppány-völgyi falut járták a „kutatók.” Az egyik házhoz egy hatvanas nő csengetett be, aki a Real PR 93 Kft. megbízásából érkezett közvélemény-kutatónak mondta magát. A házigazda beengedte és megkezdődött a „felmérés”, azonban már az első kérdéseknél kibújt a szög a zsákból.

A Somogy megyei 4-es számú választókörzet a „billegők” közé tartozik, a politikai elemzők szerint itt nagyon szoros lesz az eredmény. Ezért nyilván minden érdekelt megtesz minden tőle telhetőt a győzelem érdekében.

„Azt kérdezte, tudom-e ki az aktív országgyűlési képviselőnk? Mondtam, hogy a fideszes Witzmann Mihály. Erre ő meg sem várta, hogy folytassam, elmosolyodott és a következő kérdésbe kezdett. Mondtam, hogy álljon meg a menet, van még egy képviselő, aki listáról jutott be, Potocskáné Kőrösi Anita. Erre nagyon határozottan kioktatott, hogy itt csak egy képviselő van, és az Witzmann. Nekem kellett bizonyítanom neki, hogy téved” – mondja a Magyarnarancs.hu-nak a megkérdezett Sándor, akinek nevét kérésére megváltoztattuk. „Feltűnő volt még, hogy a Jobbik tíz évvel ezelőtti, régi radikális vonalát próbálta ráhúzni a mostanira, és a biztos asszony nyíltan cigányozott is” – mesélte.

Sándor nem látta a kérdéseket, azokat a kérdezőbiztos asszony töltötte ki. Az első félreértés tisztázása után viszont viszonylag gördülékennyé vált a „kutatás”.

„Azt kérdezte, melyik pártra szavaznék, melyikre biztosan nem? Ha ma lenne a választás, elmennék-e szavazni? Kinek a jelöltjére szavaznék? Mennyiben tartom megfelelőnek a fideszes Witzmann Mihály munkáját? Ugyanezt megkérdezte Potocskánéról, aki az előválasztás győztese, a Jobbik jelöltje. Érdekes, pár perccel korábban még nem tudta, hogy Potocskáné Kőrösi Anita egyáltalán létezik. Aztán meredekebb lett a dolog. Azt kérdezte, szerintem botránypolitizálást folytat-e Potocskáné? Nem, inkább nem, inkább igen, igen. Legalább háromszor volt ilyen kérdés, amiben a botránypolitikus szó szerepelt. Jeleztem, hogy szerintem ez nem egy normális felmérés így, sugalmazó kérdésekkel, és itt kezdett érdekessé lenni a beszélgetés. Hallgassa” – mutatja Sándor a hangfelvételt.

Kérdezőbiztos: Kérdezek valamit. Ez az egész felmérés. Meg tudja fogalmazni két szóban, hogy mi ez?

Megkérdezett: Szerintem ez most nem felmérés, hanem véleményformálás, amire önt most felhasználják.

Kérdezőbiztos: Hogy nem felmérés?

Megkérdezett: Szerintem ez nem felmérés, hanem felmérésbe burkolt véleményformálás. Ez már egy kampánytevékenység.

Kérdezőbiztos: De én ezt mondanám, úgy fogalmaznám, hogy a befolyásolás művészete című fejezet.

Megkérdezett: És ön ezt tudja?

Kérdezőbiztos: Nézze, hát hogyne tudnám. Uram, két és fél diplomával ülök a lócáján. Én se vagyok hülye. Tanultam szociológiát, nem is keveset. Informatikus könyvtárosként mentem nyugdíjba, tehát nem biztos, hogy én vagyok a világ hülyéje…

Megkérdezett: Tehát abban egyetértünk, hogy ez a kérdőív egy véleményformálás?

Kérdezőbiztos: Befolyásolás.

Megkérdezett: Véleményformálásba burkolt befolyásolás. Egyetértünk ebben?

Kérdezőbiztos: Persze. Pontosan.

Megkérdezett: Tehát ez a bizonytalanoknak szól.

Kérdezőbiztos: Persze. Az ember úgy működik, hogy… ezt úgy mondjuk a pszichológiában, hogy azonos szeretne lenni önmagával. Később is. Tehát aki itt azt mondta, hogy a Fidesz és Orbán Viktor, az elmegy szavazni és nem fogja elfelejteni, hogy ő egyszer már ezt mondta. És ott ugyanazt fogja behúzni.

Megkérdezett: Érdekes módon a Potocskánéról két hete megjelentek lejárató cikkek. Erre maguk rá két hétre hoznak egy olyan kérdőívet, ami pontosan azt sugallja, hogy honnan hova lehet lökni. Mivel én elég gyakran nézek ilyesmit, nekem világos, ez pontosan arról szól, hogy aki még hezitált azt tovább lökje egy lépcsőfokkal. Erre megy ki a játék.

Kérdezőbiztos: Persze. Pontosan. Jó, hogy összerakja. Ez így szokott lenni, hogy mielőtt elmegyünk felmérni Kecskemétre, akkor előtte Kecskeméten a helyi lapban, amit ilyen önkormányzati… nem tudom, kik adnak ki, garantáltan jelennek meg cikkek X-ről, Y-ról. Konkrétan Kecskeméten az önkormányzati választás előtt öt héten keresztül kérdeztünk, tehát öt hétvégén keresztül és minden alkalommal ilyen helyi lap, azoktól az emberekről, akikről kérdeztünk, jelentek meg cikkek. 

Megkérdezett: Tehát előbb lejáratták, aztán rámentek mérni?

Kérdezőbiztos: Nem biztos, hogy lejáratták. Volt, aki fasza gyerek volt.

Megkérdezett: A lejárató cikknek nem biztos, hogy sikerül lejáratni. Tehát először megjelentek a lejárató cikkek, utána mentek kutatni?

Kérdezőbiztos: A jobb helyeken igen. Ezt konkrétan Kecskeméten tudom mondani.

Ezután a közelgő választás pártjairól folyt a diskurzus, hol a kérdőív szerint, hol szabadon:

Kérdezőbiztos: A 18-as kérdés. „Ha az országgyűlési választásokon csak két jelöltre szavazhat, az egyik Orbán Viktor jelöltje, a másik Gyurcsány Ferenc jelöltje, melyik jelöltre szavazna?”

Megkérdezett: Már elnézést…

Kérdezőbiztos: A szavazólapok az ellenzék részéről kialakultak. Nyilván tudja hogy itt is, ott is különböző pártokhoz tartozó emberek vannak a szavazólapon. Nálunk ott van most egy DK-s, a Varga Zoltán, aki benn ül a parlamentben. Egy másik körzetben ott van most egy jelölt, momentumos, aki a barátnőmnek a fia. Mindketten az ellenzéki összefogás nevében lesznek a szavazólapon. Az ellenzéki összefogást ki hozta létre, és ki az, aki összetartja… a tetves Gyurcsány, az. Gyurcsányt azért neveztem tetűnek, mert az emberek ezt gondolják róla…. Nem tudom, honnan cseppent ide, már a neve is furcsa… Én a nevek világában eléggé otthon vagyok. Ilyen névszerkezet, hogy Gyurcsány nagyon ritkán fordul elő a magyar nyelvben. Van egy érzésem Márki-Zayval kapcsolatban… Ha megnézzük az arcát, van benne valami Habsburg. Ha megnézzük a száját… a Habsburgok szája abszolút jellegzetes dolog, mégpedig azért, mert ott ilyen genetikai összeférhetetlenségek voltak a családban. Egymás között házasodtak és ha megnézi Márki Zaynak az arcát, és mellé teszi a fiatalabb Habsburg herceg  arcát, aki még él, mert Ottó már nem él… szóval van valami hasonlatosság, valami Habsburg-családbeli genetikai vonás… Még valami, az emberek nem szeretik Márkit, mert ugye azt mondta, hogy a vidéki embereket trágyával etetik. Legalábbis ez jött le bizonyos embereknek. .. A kommunikációnak alapvető tétele, hogy két ember, ha beszélget, az az igazság, a köztük lévő igazság, amit én mondok és maga ért belőle valamit. Tehát nem biztos, hogy jól fogalmaztam és azt érti, amit mondani szeretnék. Márki-Zay ezt nem csinálja túl jól. De azt, hogy a vidéki embert hülyeséggel etetik, és itt az információra gondolt, akkor igaza van. Az információval való ellátottságra érti, hogy a valósággal etetik-e vagy valami nagy rakás szarral.

A körülbelül egy óráig tartó beszélgetés alatt oldódott annyira a hangulat, hogy a kérdezőbiztos elárult néhány szakmai titkot is. Nehezményezte, hogy a nem értelmes embereket is meg kell hallgatnia a faluban. Elmondta, hogy nem odavalósi, valamint azért kell járnia a vidéket, mert a telefonos felmérések kevésbé, míg a személyes jobban befolyásol.

A válaszadók őszinteségének tesztelésére is volt sajátos módszere. Szerinte azt kell nézni, „hogyan mozog a szája, a szeme, mikor néz felfelé, lefelé, hogyan pislog”. Elárulta azt is, hogy vegyes a kép, nem látszik kormánypárti fölény, bár vannak körzetek, amik egyértelműen a baloldalra húznak. 

Ezek után a megkérdezett érdeklődött a megbízó cég iránt. 

Kérdezőbiztos: Real PR 93 Kft. Nem sok mindent fog találni róla. Mi hivatalosan függetlenek vagyunk.

Összegzés: Független álruhában egy egyértelműen a Fidesz jóságát és az ellenzék botrányosságát sugalló véleményformálás, ami elvileg felmérésnek indul. Tömegesen és a kérdező még csak nem is tagadja, mire megy ki a játék. A kormányváltás ellehetetlenítésére. Tényleg minden eszközt bevet Orbán és a Fidesz, de ezt előre tudhattuk az eddigi kommunikációjukból is. Hamarosan jöhetnek az újabb kamupártok, a biztonság kedvéért.

Kapcsolódó cikkek