Az szép: több ország is azt javasolja sportolóinak, ne vigyék magukkal mobiljukat a pekingi olimpiára

Megosztás

Bizonyos kötelező alkalmazások ugyanis nem várt változásokat okozhatnak a telefonunkban, ami az egyik legsérülékenyebb eszköz a behatolókkal szemben. Veszélybe kerülhet az adatbiztonság.

Kötelező lesz a pekingi olimpia résztvevőinek egy My2022 nevű telefonos app használata. Elvileg ez szolgál majd a Covid-státusz ellenőrzésére. Sok ország, köztük az Egyesült Államok viszont azt ajánlja a sportolóinak, hogy a februári téli játékokra ne hozzanak magukkal saját számítógépeket és telefonokat, hanem csak kölcsön- vagy eldobható eszközöket – írja az Eurosport.

A mobiltelefonok “sebezhetőek a rosszindulatú támadásokkal és vírusokkal szemben, és adatbiztonsági problémák is jellemzőek” – figyelmeztetett az amerikai olimpiai bizottság a USA Today című újság szerint.

A “De Volkskrant” szerint Hollandia még azt is megtiltotta a sportolóknak, hogy saját telefonjaikat magukkal vigyék, és helyette eldobható készülékeket osztogatnak. Ez valószínűleg észszerű elővigyázatossági intézkedés. A kanadai egyetemi Citizen Lab laboratórium elemzése ugyanis most kimutatta, hogy a My2022 kötelező olimpiai alkalmazás biztonsági hibákat tartalmaz.

A szoftvert minden sportolónak, edzőnek, újságírónak és más, a téli játékokra és az azt követő paralimpiára érkező akkreditált személynek már 14 nappal a Kínába érkezés előtt telepítenie kell. A résztvevőknek naponta jelenteniük kell egészségi állapotukat a Covid-prevenciós alkalmazásban.

Az Eurosport megjegyezte, hogy az alkalmazás ennél sokkal többre képes, ráerősítve a nemzeti olimpiai bizottságok félelmeire. Van benne egy üzenetküldő, egy fordítóprogram és egy szekció is az olimpiai hírekkel. Röviden, a program egy olyan “szuperalkalmazás”, mint a WeChat, amely Kínában mindenütt jelen van.

Kapcsolódó cikkek