Hatalmasat drágult a krumpli, a kormány mégsem érezte, hogy felső határt kéne szabni az árának

Megosztás

Pedig nem könnyű azt állítani, hogy ne lenne alapvető élelmiszer. Egy év alatt harmadával drágult a burgonya, mégsem került be az árstop-termékek közé. Talán így jobb lesz a választások előtt zsákszámra osztogatni? Ugye nem?

Egy átlagos család majdnem 6 kiló krumplit vásárol havonta, több mint kétszer annyit, mint például cukorból. Mára azonban már a burgonya lett a legjobban dráguló termék a boltokban. Múlt hónapban 30,3 százalékkal kértek érte többet, mint egy évvel korábban – idézi az RTL Klub a KSH friss adatait.

A termelők azzal érvelnek, hogy a kedvezőtlen idő miatt 20 százalékkal kevesebb burgonya termett Európában, mint egy átlagos évben szokott. Szűcs Attila, a Burgonya Terméktanács Étkezi Burgonya Szekció tagja szerint idén további 25-30 százalékos drágulásra számítanak a termelők a kötelező minimálbéremelés, és a megugró energiaárak miatt. A hatodik hónapja emelkedő áru termékre mégsem vezettek be árstopot.

Pedig Nagy István agrárminiszter ma az állami rádióban arról beszélt, hogy az olyan termékeket választottak, amelyek a társadalom legszélesebb rétegében szükségesek a mindennapi élethez. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek