A kormány megígérte, de nem kártalanította az internetszolgáltatókat a digitális oktatásért

Megosztás

2020-ban arra kérték a szolgáltatókat, tegyék ingyenessé az internetes elérést a kötelező digitális oktatás (újbóli) bevezetése miatt és akkor még azt ígérték Orbánék, kártalanítják majd a cégeket a kieső bevételek miatt. Most már teljesen más kottából játszanak, szerintük mindenki áldozatot hozott a járványidőszak során, hozzanak a szolgáltatók is, nem fizetnek.

Egy év elteltével sem kompenzálta az állam azokat az internetszolgáltatókat, amelyektől 2020 őszén azt kérték: tegyék ingyenessé az internetet a diákok számára, számolt be róla az ATV Híradója.

Mint ismert, annak idején Orbán Viktor jelentette be az ingyenes internetet a digitális oktatásra a járványhelyzet miatt átállni kényszerülő diákoknak. Az ígéret úgy szólt, hogy a kezdeményezésbe beszálló kisebb internetszolgáltatókat kompenzálni fogják a segítségért.

Az ATV Híradó egy ilyen, kisebbnek számító céggel, a kecskeméti Deltanettel beszélt. A cég tulajdonos-vezetője azt nyilatkozta, hogy nekik az akció nagyságrendileg 15 millió forint kiesést okozott, és ez abból az összegből ment el, amiből a hálózati fejlesztéseket kellett volna elvégezniük.

A kormány 2021-ben külön pályázatot írt ki, hogy az érintettek „egyedi támogatási kérelmet nyújthassanak be”. A Deltanet benyújtotta a kérelmet, de válaszra sem méltatták őket.

A Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség továbbra is próbál lobbizni a kompenzációkért az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, de nem sok reménnyel. A minisztérium ugyanis korábban azt írta nekik: készült előterjesztés az ügyben, de döntés született. A járvány mindenkitől rendkívüli erőfeszítést igényel, így „kompenzációra a közös felelősségvállalás jegyében nem kerül sor.” (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek