Kásler: Szükség lesz 4. oltásra, napi 200 elhunyttal számolunk – itt az ötödik hullám

Megosztás

Néha elég egy-két nap eltérés is, hogy bizonyos kormánypárti szakértők homlokegyenest ellentmondjanak egymásnak. Rusvai Miklós már a harmadik oltáshoz sem ragaszkodott volna, Kásler már a negyedik szükségességéről beszélt, vélhetően pedig utána majd a többiről is. Hivatalosan már az ötödik hullámban vagyunk és napi 13.000 feletti fertőzöttel számolnak.

Kormánykörökből talán most először érkezett bármilyen konkrétum, ami azt taglalta, hogy milyen a kórházba kerülők oltatlan-oltott aránya. Egyelőre nem néz ki túl szépen a dolog a 60-40%-kal.

Elkezdődött Magyarországon a járvány ötödik hulláma, és ha nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházban ápolttal – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki a kórházban kezeltek oltottsági arányáról is beszélt.

A miniszter szerint a negyedik hullám idején, tehát tavaly szeptember 7. és idén január 3. között

  • 456 ezer magyar fertőződött meg, akik közül 17 ezren szorultak kórházi kezelésre;
  • a kórházba kerültek 60 százaléka oltatlan, 40 százalékuk oltott;
  • 1850 személyt kellett intenzív osztályon kezelni, közülük 70 százalék nem volt oltott, 30 százalékuk felvette a vakcinát.

Január végérére az új fertőzöttek száma gyakorlatilag megszűnik, rendkívül alacsony lesz – mondta, a halálozás minimalizálódása februártól várható.

Kásler teljesen biztos abban, hogy számolni kell a negyedik oltás szükségességével.

Aminek várható időpontja nem négy hónap után szükséges, mint a második után, hanem hosszabb idővel kell számolni, de biztosabbat csak akkor tudunk majd, ha a harmadik oltás után eltelik 4-5 hónap, és a szakemberek mérni tudnak.

Az omikron variánssal kapcsolatban a miniszter arról beszélt: ennél a változatnál a duplázódási idő két-három nap, rendkívül gyors a terjedése, és a fertőzés dinamikája is rendkívüli. Az omikron változat valószínűleg enyhébb lefolyással jár, különösen az oltottak esetében összehasonlíthatatlanul könnyebb a betegség lefolyása, és sokkal kevesebb az elveszített ember.

Az ötödik hullám idején a napi fertőzések száma elérheti, sőt, meghaladhatja a 13 ezret. A napi kórházi betegszám a 8-9 ezer, a napi halálozás a csúcson körülbelül 200 lehet – mondta. (Telex.hu)

Jegyezzük meg ezt a nyilatkozatot a számokkal és a dátummal együtt és összehasonlíthatjuk, hogy valóban így történik-e, mint ahogy a miniszter úr megjósolja. Valóban nagyjából nulla lesz majd január végére az új fertőzöttek száma és rendkívül csekély az elhunytaké?

Kapcsolódó cikkek