Otthon bukott rangadót az Olajbányász

Megosztás

A listavezető Falcót fogadta szerda este a Szolnoki Olajbányász csapata a kosárlabda NBI-ben, de Gasper Potocnik együttese elbukta a rangadót a Tiszaligetben.

Az olajofficial.hu beszámolója:

Ahogyan azt várni lehetett, a szezon legnagyobb rangadójára, az első Falco és a második Olajbányász mérkőzésére megtöltötték a nézők a Tiszaligeti Sportcsarnokot. Frenetikus volt a hangulat, persze milyen is legyen egy ilyen találkozón?

A feszültséget szinte tapintani lehetett, de láthatóan mindkét csapatot felkészítették az edzők, hogy lehetőség szerint nem szabad kapkodni. Nem is tették, ennek ellenére akadtak hibák mindkét oldalon, szolnoki oldalon Taiwo nem tudta bezsákolni Solano álompasszát, a szombathelyiek pedig szokatlanul pontatlanul játszottak az első percekben.

Solano kapta el a legjobban a fonalat az Olajnál, csapata első kilenc pontjából hét az ő nevéhez fűződött. A vendégek Somogyi két-, és Kovács Benedek egy triplájával a 7. percben vették át a vezetést. Ahogyan az várható volt, a címvédő átmeneti játékokból, rendezetlen védelem ellen dobta pontjait. A negyed végéhez közeledve kisebb hullámvölgybe került a Szolnok, kimaradt több tiszta dobóhelyzet, amit a Falco ismét egy hárompontossal büntetett (az ötödik triplájuk volt), így időt kért Gasper Potocnik.

Azzal ő sem tudott mit kezdeni, hogy elképesztő százalékkal dobta a kintieket a Szombathely (7/6), különösen Somogyi játéka okozott meglepetést, aki egyértelműen húzóembere volt csapatának, tíz perc alatt 11/9-nél járt. Elsősorban neki volt köszönhető, hogy magabiztosnak mondható vendégelőnnyel zárult az első negyed (15-23).

Lendületben maradt a Falco, már ami a triplázást illeti. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a vendégek egyetlen mutatóban voltak jobban ellenfelüknél, hogy a triplavonalon túlról gyakorlatilag mindent bedobtak. Somogyi 12 perc alatt négy triplát hintett, emberről, messziről, mindegy volt neki. Csapata is nyolcnál járt, miközben az Olajnál csak a kettesek estek be (19-29). Kezdett nyílni az olló, az látszott, hogy a jól védekező sárga-feketék ellen csak duplákkal ezt a mérkőzést nem lehet megnyerni. Percekre megfagyott az eredmény, Cummings három büntetőjével a Szolnok mozdult el először a kisebb holtpontról, így jöhetett a negyed felénél a vendégek időkérése (22-29). A jelek szerint jót tett a fejmosás, mert villámgyorsan két triplát dobtak, 35 pontjukból harmincat távolról szereztek! A második negyedben már lényegesen jobban játszott a bajnok, mindkét palánk alatt uralták a meccset. Volt tehát bőséggel mit rendbe tennie a szolnoki szakmai stábnak az öltözőben, hiszen húsz pontról kellett talpra állítani Cakarunékat (28-48).

Rudner Gábor öt pontjával indult a harmadik negyed, láthatóan óriási energiákat mozgósított az Olajbányász. Egy 11-2-es rohanás lett az akarat vége, időt kért ugyanis a Szombathely (39-50). A vendégek mintha kicsit túlságosan megnyugodtak volna az első félideji eredménytől, nem igazán találták saját ritmusukat. Az Olaj pedig úgy zakatolt, mintha a Falco lendületét is ők hozták volna ki az öltözőből, a negyed felére 7 pontnyira megközelítették Kelleréket (43-50).

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, az első percek tempóját nem lehetett sokáig bírni, s a Falco is rendezte sorait, legalábbis védekezésben. De az Olaj ráérzett valamire, s hatalmas akarattal percről percre faragta hátrányát. Két perccel a negyed vége előtt már látótávolságon belül volt a Falco (51-56). A záró tíz percre végül hét pont megmaradt a Falco vezetéséből (53-60).

Cummings remek kosarával folytatta az Olaj, na meg remek védekezéssel! Cakarun visszapöcizett labdájával már csak három ponttal ment a Falco, szinte hihetetlen volt már ez is az első félidő tükrében (57-60). A vendégek büntetőkkel igyekeztek megállítani az Olajbányászt, s ez sikerült is, merthogy a hazaiak többször is hibáztak a befejezéseknél. Hat perccel a vége előtt kis lélegzetvételhez juthatott a Szombathely (59-66). A negyed végéig hátralévő időben aztán remeklő válogatottjainak, különösen Benke Szilárdnak köszönhetően visszavert minden hazai támadást a Falco, s végül megérdemelten győzött az amúgy nagyszerű második félidőt produkáló Olajbányász otthonában.

Szolnoki Olajbányász – Falco KC Volvo Alpok Autó Szombathely 69-84 (15-23, 13-25, 25-12, 16-24)

Szolnoki Olajbányász: Solano 12/6, Pongó 3/3, Cummings 10/3,Subotic 8, Taiwo 2. Cserék: Badzim 6, Kovács -, Zsiros -, Pallai -, Rudner 7/6, Cakarun 21.

Falco KC Volvo Autó Szombathely: Váradi 2,Somogyi 22/15, Benke 21/15, Golomán 2,Keller 8. Cserék: Clark 8/6, Kovács B. 11/9, Perl 9, Barac 1.

Kapcsolódó cikkek