Eltörölné a szolgálati jogviszonyt és bért emelne az ellenzék az egészségügyben

Megosztás

Az összefogás ezúttal azt mutatta be, mihez kezdenének az egészségüggyel egy esetleges jövő évi választási győzelem esetén.

Az első dolga az lesz az egységes ellenzéknek, hogy visszavonja az egészségügyi dolgozókat érintő szolgálati jogviszonyt – mondta Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdán az ellenzék egészségügyi programjának a bemutató sajtótájékoztatóján, amelyről a HVG.hu tudósított.

Lukács azt ígérte, hogy visszaadják az orvosok, ápolók szabadságát, megtartva egyúttal a bérüket, amit még emelnének is. Kiemelte a szakdolgozókat, mint akik különösen nehéz helyzetben vannak.

A koronavírusjárványra kitérve azt mondta Lukács, hogy jól látszott, nem volt gazdája a pandémia kezelésének, ebből is látszik, hogy önálló egészségügyi minisztériumra van szükség, ami a programjuk egyik alapja.

Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom egészségpolitikusa és a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka arról beszélt, hogy az ellenzék célja, hogy a hatékonyság növelésével, jobb szervezettséggel csökkentsék a várólistákat, illetve a megelőzéssel, korai felismeréssel növeljék a daganatos betegek gyógyulásának esélyeit.

A politikus szerint a vizsgálatok és a beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez kell igazítani, a teljesítményt korlátozó intézkedéseket meg kell szüntetni. A szűrővizsgálatokra államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának, a budapesti képalkotó diagnosztikai programot kiterjesztenék az egész országra – mondta.

Komáromi Zoltán DK-s szakpolitikus szerint a Fidesz tönkretette az egészségügyet, amit szerinte már csak az ott dolgozók elhivatottsága működtet. Az orvos- és szakápolóhiány minden területet érint, a magánegészségügyet is – mondta. Komáromi azt ígérte, kormányra kerülésük után már néhány hónappal láthatóak lesznek azok az eredményeik. A távlati terveikről azt mondta, négy év alatt arányaiban európai szintre kell emelni az ágazatra fordított kiadásokat. A bérekről úgy vélekedett, olyan szintre kell emelni őket, hogy senkinek se jusson eszébe elhagyni az ágazatot, vagy az országot.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek