Gazdálkodj okosan karácsonykor is

Megosztás


Advent idején, karácsony környékén sokan esnek bele az ünnepi készülődés egyetlen csapdájába: a túlvállalásba, ami hihetetlen stresszel jár. Ez a túlvállalás sokszor „csak” abban mutatkozik meg, hogy megálmodunk egy ragyogó ünnepet, csoda szép ajándékokat, feldíszített házat, finomságoktól roskadozó asztalt, csak azt hagyjuk ki a számításból, hogy ezt mind meg is „kellene” valahogyan valósítani. Mire rájövünk, hogy a kevesebb több, már olyan feszültek és fáradtak vagyunk, hogy szenteste csak aludni lenne kedvünk.

Jó lenne, ha idén elkerülnénk a karácsonyi készülődés túlidealizált világát és okosan gazdálkodnánk azzal, ami ma talán az egyik legértékesebb a világon: az idővel.

Gazdálkodj okosan az időddel!

A tervezés minden karácsonyi előkészület alapja.

  • Tervezd meg időben az ünnepi menüt,
  • írd fel magadnak, kinek milyen ajándékot szánsz,
  • gondold végig, hogy milyen fát szeretnétek és hogy
  • hogyan akarod azt és esetleg a lakást feldíszíteni.

Ha ezeket szépen sorra veszed, lesz egy komplett listád arról, mi mindent kell beszerezned vagy elkészítened.

Itt pedig álljunk meg egy szóra! A „kell” csak akkor válik muszájjá, ha rágörcsölsz mindenre. A karácsony lényege továbbra is a szeretet és a meghitt együttlét, ami nem követeli meg, hogy mindenből a legdrágább, legcsillogóbb kiegészítőnk legyen, hogy prémium minőségű, ötcsillagos hotelszervízzé avanzsáljunk otthon vagy az egész lakás ünnepi fényárban ússzon az adventi időszak minden percében. Ennek nemcsak anyagi okai vannak, hanem környezetvédelmi is.

Gazdálkodj okosan a pénzeddel!

Ne költs feleslegesen az ünnepekre. Minden ragyogó és szép lehet akkor is, ha az ajándékok kézzel készülnek, ha azokat újrapapírba csomagolod, vagy ha magad készíted el a maximum háromfogásos karácsonyi menüt. Ha okosan gazdálkodsz az időddel, ezeket mind meg is tudod valósítani. Nézzük is meg, min spórolhatsz:

  • Használd fel a tavalyi díszeket! Ha nem tetszenek, fesd át a gömböket, vagy készíts papírból újakat. Az interneten rengeteg ötletet találsz ahhoz, hogyan lehet csodaszép díszgömb „papírgalacsinból”, fonálból, hogyan készíts olcsó, de csodás girlandokat, hogyan varázsolj gyönyörű csillagokat a fára, stb.
  • Ellenőrizd az égősort és csak akkor vegyél újat, ha valóban muszáj. Nem kell minden évben változtatni a fényeken. Ha tavaly jó volt a meleg fehér, idén miért váltanál?
  • Tervezz gyorsan elkészíthető, olcsóbb alapanyagokból is kivitelezhető karácsonyi menüt és készítsd el te magad. A húst előre is be lehet pácolni, köret esetén is gondolkodhatsz kölesben, hajdinában vagy rizsben, amelyek nagyon hamar megfőnek. Egy klassz saláta is lehet ünnepi étel, ráadásul szintén pár perc alatt összeállítható.
  • A sütemények, mint a beigli vagy a linzer, hosszú ideig elállnak. Ne hagyd az elkészítésüket az utolsó pillanatra és bőven megfelelő, ha csak porcukorszórással díszíted a süteményeket.  
  • A listád alapján szerezd be időben a karácsonyi ajándékokat és csomagold azokat egyszerű csomagolópapírba. Egy szép zsinórral bekötve, tobozzal vagy más terméssel díszítve kifejezetten elegáns a bézs színű papír, amellyel a természetet is becsempészheted a lakásba (nem mellesleg nagyon olcsó).

A teljes cikkért látogasson el az Ökopolisz honlapjára!

Kapcsolódó cikkek