Megverték a segítségül hívott férfit Mezőtúron, börtönt kaptak érte

Megosztás

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a mindössze a húszas éveiben járó, de fiatal kora ellenére már többszörösen büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, aki két éve, két, szintén büntetett előéletű unokatestvérével úgy megvert egy férfit és annak élettársát Mezőtúron, hogy mindketten csonttörést szenvedtek, a férfi élettársát és anyját pedig meg is fenyegették, hogy ne merjenek a rendőrségnek szólni.

Az eset 2019. május 19-én délután Mezőtúron történt. A sértettet a vádlottak hívták házhoz, hogy lovaskocsijával segítsen elszállítani a trágyát. Rakodás közben italoztak, és az ittas vádlottak alkudni kezdtek a sértett lovára, aki már azzal kivívta a vádlottak haragját, hogy nem volt hajlandó eladni a jószágot, de mikor azt is közölte, hogy ittasan nem száll bakba, és csak holnap szállítja el a trágyát, végképp kijöttek a béketűrésből, és olyan erővel ütötték, rugdosták a férfit, hogy többszöri bordatörést, valamint arc- és orrcsont törést szenvedett.

Ha ez nem lett volna elég, a szerencsétlenül járt férfi segítségére sietett annak élettársa és édesanyja. Egyikük sem bántotta a vádlottakat, csak a szerettüket akarták kimenekíteni. A férfi élettársának mégis jutott a verésből. A huszonéves I. rendű vádlott olyan erővel rúgta oldalba a párja mellett térdeplő nőt, hogy eltört a bordája, majd felszólította, hogy ne merjen szólni a rendőrségnek. Egyik unokatestvére, a III. rendű vádlott pedig a férfi édesanyját fenyegette meg: „úgy próbálja meg hívni a rendőrséget, hogy elvágja a torkát, mert ő olyan, hogy amit mond, azt meg is csinálja!”.

Az ügyben 2020. január 24-én emelt vádat a Mezőtúri Járási Ügyészség.

A Mezőtúri Járásbíróság 2 előkészítő ülést és 3 tárgyalást tartott, majd az utolsón, 2021. június 1-jén ítéletet hozott. Az I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett súlyos testi sértés büntette, súlyos testi sértés büntette és hatósági eljárásban elkövetett kényszerítés bűntettének kísérlete miatt 3 év börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől. Egyik unokatestvérét, aki a bántalmazásból igen, de a fenyegetésből nem vette ki a részét, társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében monda ki bűnösnek, amiért 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte. Végezetül, a másik unokatestvér, az ügy III. rendű vádlottja társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében és hatósági eljárásban elkövetett kényszerítés bűntettének kísérletében találtatott bűnösnek, amiért 2 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönt kapott – tudatta az ügyészség honlapja.

Az ügyészség mindhárom vádlott vonatkozásában tudomásul vette az ítéletet, hasonlóan a II. és III. rendű vádlottakhoz, így esetükben már ekkor jogerőre emelkedett az ítélet.

Az I. rendű vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így az ő vonatkozásában az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2021. november 29-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

Kapcsolódó cikkek