Nagyon sok a covidos gyermek Szolnokon is – videó

Megosztás

A negyedik hullám egyik korosztályt sem kíméli, de az eddig viszonylag érintetlen gyerekek ezúttal jóval nagyobb százalékban fertőződtek meg úgy, hogy komoly tüneteik is vannak.

Magas láz, makacs köhögés, orrfolyás, hasmenés, hányás. Ezekkel a tünetekkel maradnak leginkább otthon most Szolnokon is a gyerekek. Akad iskolai osztály, ahol csütörtökön csak nyolcan voltak iskolában. Egy-egy körzetben naponta 2-3 gyerek koronavírustesztje pozitív. Idehaza a 12 és 15 év közöttiek 38 százaléka kapta meg a vakcinát, a fiatalabbak oltása pedig december végén kezdődhet csak el.

Negyed létszámmal működő óvodai csoportok és osztályok Szolnokon is. Országos tendencia, hogy a koronavírus negyedik hulláma egyre inkább fertőzi meg a 15 éven aluliakat. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a jelenlegi 38%-os átoltottságnál jóval magasabb, 90% feletti kellene ahhoz, hogy megálljon a fertőzés terjedése a gyerekek közt. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint sokkal több a fertőzött a gyermek, mint a járvány korábbi hullámai idején, többen is kerülnek kórházba. Ezt tapasztalják Szolnokon is.

DR. TANCSIK ANDREA gyermekorvos: 

Nagyon rövid ideig tudjuk őket meggyógyítani, egyre gyakoribb a magas láz, makacs köhögés, orrfolyás, hasmenés, hányás. Minden nap több gyereknél végzünk gyorstesztet és minden nap minimum 2-3 gyerek pozitivitást mutat. Sajnálatos módon kórházba is kerülnek a gyerekek.

Akár súlyos légzési elégtelenség is előfordulhat.. A gyerekeket sem kíméli a vírus. Több csecsemő is kórházba került uralhatatlan köhögés miatt. Gyakran tapasztalnak visszaesést is. Az látszik, hogy a gyerekek védtelenebbek a koronavírus delta variánsával szemben. Különösen a túlsúlyos, sőt már cukorbeteg kicsik vannak veszélyben. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint két hét alatt háromszorosára nőtt, rekordszintre ugrott a 15 év alatti fertőzöttek száma.Több európai uniós országban is a fiataloknál és gyerekeknél mutatják ki a legnagyobb arányban a koronavírust. Idehaza a 12 és 15 év közöttiek 38 százaléka kapta meg a vakcinát, a fiatalabbak oltása pedig december végén kezdődhet csak el. (Szolnoktv, Sebestyén Andrea)

Kapcsolódó cikkek