Egy szolnoki bűnszervezet 600 millió forint áfát csalt el | videó

Megosztás

Ötven cégből álló számlagyárat működtetett egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai 10 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük 4 fő letartóztatását a bíróság elrendelte.

Összesen 600 millió forint áfát tüntettek el fiktív számlákkal.

A számlagyárként működő, stróman cégvezetőkből, könyvelőkből és egyéb ügyintézőkből álló bűnszervezetet egy szolnoki család irányította. Megrendelőik – akik egyébként valós tevékenységet is végeztek – a megvásárolt fiktív számlákkal fizetendő áfájukat csökkentették. A számlagyár tagjai alvállalkozóként egymásnak is számláztak, a teljesítés nélküli számlákat pedig színlelt banki átutalásokkal leplezték. Az Online Számla rendszer adataiból kiderült, hogy a bűnszervezet „ügyfelei” több mint 600 millió forint áfát nem fizettek be a költségvetésbe.

Az észak-alföldi nyomozók a rajtaütés napján járőrök, revizorok, informatikusok, és a MERKUR bevetési egység támogatásával több helyszínen kutattak bizonyítékok után. A költségvetést ért kár enyhítésére összesen 1,8 milliárd forint értékben zároltak bankszámlákat és ingatlanokat, valamint foglaltak le készpénzt. A NAV üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz. A bűnszervezet irányítói – ha bűnösségük bebizonyosodik – akár húszéves szabadságvesztésre is számíthatnak.

Az ügyben további gyanúsítások várhatók, olvasható a NAV oldalán.

Kapcsolódó cikkek