Száztíz éve szállt fel először motoros repülőgép Szolnokon

Megosztás

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum új tárlattal emlékezik a ma is zajló folyamat kezdetére.

A Hangár mennyezetéről annak a Kvasz I. gépnek a replikája lóg, amely a száztíz évvel ezelőtti első bemutatón vett részt.

A kiállítótér galériájában berendezett kiállításon nyomon követhető, ráadásul nagyon informatív szövegekkel megtámogatva a szolnoki repüléstörténet minden egyes mérföldköve. Így eredeti fényképen látható Kvasz András, de van dokumentum a sportreptér avatásáról, az 56-os szabadságharc leverését követő napokról.

 A kiállítást rendező Magó Károly törzszászlós azt is elárulta, hogy a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek komoly repülőgép- tervezés folyt Szolnokon. Tervezők, egykori és gyakorló pilóták azt a feladatot kapták, hogy modernizálják. Szélcsatorna nem lévén, a tervezőcsapat a maga lehetőségei szerinti keretek között tesztelte a modelleket.

Az elkészített makettet egy autó tetejére rögzítették, vattapamacsokat erősítettek a „gép”-re. Majd amikor a hordozóautó elindult, akkor egy másik autóval követték és menet közben nézték, hogy milyen sebességnél milyen légáramlás folyik a szárnyak mentén. Ma már ez is a fajta tesztelés is a hőskor része.

Kapcsolódó cikkek