Káslert hiába kérdezték, nem árulta el, a kórházban levők hány százaléka oltatlan

Megosztás

Kitérő válaszból már tele a padlás. Miért annyira titkos információ az oltott-oltatlan arány az újonnan kórházba kerülőknél?

Megkérdezték a minisztert arról a minden más országban publikus, nálunk titkolt adatról, hogy a kórházba kerülteknek milyen az oltottsága. Az Inforádiónak adott hosszabb interjút Kásler Miklós.

A miniszter válasz helyett arról beszélt, hogy milyen immunválaszokat mértek a különböző oltások után. Erről már korábban is szót ejtett, saját kutatásra hivatkozva, a részleteket kerülve azt mondta, hogy mindegyik itthon használt vakcina hatásos, mert nemcsak azt kell nézni, hogy mennyi ellenanyagot kezd termelni a szervezet, hanem azt is, hogy beindítják-e a sejtes immunitást. De a hatásosságuk 4 hónap után csökkenni kezd, ezért kell újraoltani. Az interjú egy jóval későbbi pontján Kásler maga újra visszatért az oltottak-nem oltottak arányára, de ilyenformán: „jelenleg azt lehet tapasztalni, hogy a nem oltottak kerülnek nagyon nehéz helyzetbe. Ez mindenütt a világon így van, az arányok mások és mások”. Hogy nálunk mi ez az arány, azt nem mondta meg.

Miért magasabb a járvány miatti halálozás nálunk, mint Ausztriában?

Erre – mint a nyári kérdésünkre adott válaszból kiderült – Orbán Viktor is várja a választ. Októberre már el kellett volna készülni a tanulmánnyal, de az – mint Gulyás Gergely elismerte – nem lett kész. Kásler megelőlegezett belőle annyit, hogy a társbetegségeknek ebben nagy jelentőségük van. Illetve szerinte másként számolják a halálozásokat Ausztriában, mint nálunk (lakosságarányosan egyébként majdnem háromszoros a különbség a járványhalálozásokban). „Nagyon nehéz különböző statisztikák esetében rangsorokat vagy összehasonlításokat tenni. Ez a magyarázata annak, hogy a járvány előtti három-négy-öt év átlagát veszik figyelembe, ahhoz hasonlítják a populáció összhalálozását, és annak alapján számolják vissza a Covid-halálozást. Ebben a megközelítésben Magyarország Európában a középmezőnyben van” – mondta Kásler. Tavaly novemberben 59, decemberben 46 százalék volt a többlethalálozás itthon, márciusban és áprilisban 50-50 százalék. Ezzel nem a középmezőnyben vagyunk Európában, hanem az első harmadában. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek