Hosszabbításos vereséggel búcsúzott a nemzetközi porondtól az Olajbányász

Megosztás

Három negyed után még továbbjutásra is állt a Szolnok, de végül a nagyváradiak örülhettek, akik továbbjutottak, miután a Porto drámai végjátékban kikapott a Legiától – írja a Kezdő5.hu kosárlabda-szakportál tudósítása.

FIBA Europe Cup, H-csoport, 6. forduló:

CSM CSU Oradea – Szolnoki Olajbányász 78-70 h.u. (19-20, 14-20, 12-18, 21-8, 12-4)

Olaj: Pongó 10/6, Solano 9/3, Badzim 11/6, Subotic 14, Taiwo 2. Csere: Cakarun 14, Kovács 6, Rogic 1, Rudner 3/3, Zsíros -, Pallai -.

Az Oradea legjobb dobói: Bickauskis 15/3, Richard 12/6, Gavrilovic 11.

Bár Markeith Cummings bemelegített az Olajnál, végül nem lépett pályára, így nélküle kellett megvívniuk az utolsó csoportmeccset a vendégeknek – akkor juthattak tovább, ha legalább 12 ponttal nyernek, a Porto pedig a csoport másik meccsén hazai pályán kikap a Legiától. A járványhelyzet miatt zárt kapus összecsapást a hazaiak kezdték jobban, már 6-0-ra is vezettek, amikor Solano betalált, de rajta kívül sokáig senki nem volt eredményes az Olajnál. 10-4-nél kezdett beindulni Taiwo és Subotic, a két magasember feljavulásával pedig kezdett stabilizálódni a Szolnok játéka. Cakarun beállásával Subotic még jobban játszott, vezetésével 13-8 után 7-0-s futással hozták magukba helyzetbe a szolnokiak. A negyed végén Badzim és Cakarun is feliratkozott a pontszerzők közé, az időnként nyomasztó hazai lepattanófölény ellenére magyar előnnyel mehettek pihenni a felek (19-20). A második negyedet az Olaj kezdte villámrajttal, Cakarun duplája és Solano triplája megadta az alaphangot. A nagyváradiak triplával és 2+1-gyel válaszoltak, de Cakarun parádésan dobott, hátul is sokat tett hozzá, majd Subotic is egy szép elzárás-leválást fejezett be kosárral (25-31). A negyed derekán Pongó is bevágott egy triplát, majd újra jött a Cakarun-show némi Badzim-büntetőzéssel fűszerezve – a hazaiak leginkább azért igyekeztek, hogy látótávolságon belül maradjanak a nagyszünetig (33-40).

A második félidő elejét is remekül csípte el a Szolnok, Subotic, Badzim és Pongó kosaraival többször is 11 ponttal léptek el, közel álltak a továbbjutást jelentő eredményhez. 38-49-nél időt kért az Oradea, itt össze is kapták magukat a vendéglátók, többször is feljöttek hét egységre – érezhetően sokkal fizikálisabbá vált az összecsapás. A Szolnok azonban felvette a kesztyűt, hátul iszonyatosan kapartak minden labdáért, elöl pedig Rudner pörkölt be egy hármast, majd Solano és Badzim is nehéz kosarakat vágott be – 30 perc után továbbjutásra állt az Olaj (45-58). A negyedik negyed elején a Nagyvárad nagyon összekapta a védekezését, több Olaj-támadást is visszavertek, míg a túloldalon Green és Markovics vette hátára a csapatot – 51-58-nál jött is Gasper Potocnik időkérése. Ez sem használt, rögtön az első támadásnál alig tudták áthozni a labdát az Olajosok, majd Solano ütötte be negyedik hibáját, végül Badzim adta el a labdát, Bickauskis pontjaival pedig tovább közelített az Oradea. Kovács Péter és Pongó Máté előlépése kellett, hogy megállítsák a rohamot, a két magyar válogatott extra megmozdulásokkal jelentkezett támadásban. Az Oradea elöl elvesztette a ritmust, az üreseket sem dobták be, míg a szolnoki magasemberek egy támadásban három faultot harcoltak ki, Subotic büntetőivel ismét kilenc volt közte (57-66). A román oldalon Holt két büntetője állította meg a magyar futást, és bár a következő támadásnál többször visszaszedte a labdát az Olaj, nem tudtak betalálni – a nagyváradiak is sokat rontottak, de végül ők találták meg az utat a gyűrűig, két perccel a vége előtt újra ők álltak jobban összesítésben (61-66). Az időkérés sem segített, jól működött a román letámadó zóna, majd Niculescu triplája után elúszni látszódtak a magyar remények, majd Cakarun rontott két büntetőt, amivel esélyt adott a románoknak a hosszabbítás kiharcolására (66-66).

A ráadás nem kezdődött jól, az első támadásánál Solanóra véleményes támadófaultot fújtak, amivel ki is pontozódott – tetézte a bajt, hogy a túloldalon Markovics kosarat szerzett, majd az Olaj két labdát adott el, amiből könnyű kosarakat dobtak a nagyváradiak – pillanatok alatt 72-66-ra léptek el a vendéglátók. A Szolnok közel három percig képtelen volt betalálni, Cakarun ziccere törte meg a jeget, majd Rogic is bedobott egy büntetőt, de innen a hazaiak már engedték el a győzelmet. A csoport másik meccsén szintén hosszabbítás döntött, a Portónak sima ziccere volt a ráadás végén a Legia ellen, ami ha bemegy, a portugál gárda továbbjut – nem ment be, így végül a Nagyvárad jutott tovább.

fotó: fiba.basketball

Kapcsolódó cikkek