„Nyitva maradunk, de előfordulhat, éppen nem lesz üzemanyagunk, mert nem tudunk tartalékolni”

Megosztás

Nehéz helyzetbe hozta a benzinkutak üzemeltetőit a kormány benzinár-befagyasztása. Egy “márkátlan” kutat üzemeltető “névtelen” forrás a Népszavának azt mondta, a hazai piac túlnyomó részét ellátó Mol kiskereskedelmi partnereinek zöme 480-as kútár mellett már nem tudja kitermelni saját költségeit. Szerinte ez a kútüzemeltető kisvállalkozások tömeges csődjével fenyeget.

Egy magán-töltőállomáson viszont azt tapasztalták, hogy a hazai autósok úgy tankoltak hétfőn, mintha nem lenne holnap. Egyelőre úgy vélték, nem szívesen hagynának fel az iparral.

Koczor András, a Somogy megyei Hetes település benzinkútjának üzemeltetője azt mondta, a benzinnel most vannak nullán, a dízelen még van nagyjából öt forint haszon literenként, de ebből nem lehet fenntartani a kutat. Főleg, hogy – ahogy mi is megírtuk – a benzin nagykereskedelmi ára szerdától tovább nő, onnantól pedig Koczor András szerint minden liter benzin mínuszos lesz. Ugyan a kormány csak az alapüzemanyagok, vagyis a 95-ös benzin és a sima gázolaj árát fagyasztotta be, a prémiumoké továbbra is bőven 500 forint felett van, a kútüzemeltető szerint, amióta durván elszálltak az árak, a drágábbakból jóval kevesebb fogy.

“A legrosszabb, hogy nem tudunk semmit, kiszámíthatatlan és bizonytalan a jövő. Jelen állás szerint három hónapra fagyasztották be az árakat, de már hallani, hogy ebből bizony fél év lesz, ki kell tartani a választásokig. Csak azt nem értem, miért a benzinkutasokkal fizettetik meg a rezsicsökkentésnek hívott hatósági árszabályozás költségeit”

– mondta.

Arról is beszélt, hogy szerinte

“az embereknek fogalmuk sincs róla, hogy egy átlagos töltőállomás nem aranybánya”.

A nullás árrés azt jelenti, hogy mostantól zsebből kell majd fizetni mindent, így nem véletlen, hogy már a hétvégén mondták többen, hogy elküldenek alkalmazottakat.Januártól pedig még rosszabb lesz a helyet a minimálbér-emeléssel, mert azzal együtt az adók és a járulékok is emelkednek, vagyis a kutak üzemeltetőinek még mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, ha nem akarnak embert elküldeni.

A hetesi kúton egyébként azt tapasztalták, hogy ugyanannyian tankoltak náluk hétvégén és hétfőn is, mint korábban – erről számolt be egyébként több más benzinkutas is a Népszavának. Koczor András szerint akinek az 510 forintos benzin drága volt, annak a 480 forintos is drága, akinek mennie kell, annak pedig szintén mindegy.

Hogy mi lesz ezután, arra azt mondta, “az ember nem zár be, mert ki kell szolgálni a vevőket, még ilyen áron is”.

“Tehát maradunk nyitva, viszont bevétel híján centizni kell majd a rendeléssel, ami azt jelenti, hogy előfordulhat, éppen nem lesz üzemanyagunk, mert nem tudunk tartalékolni, hanem próbáljuk kiszámolni, mikor fogy el az előző adag. És ez nem szabotázs vagy sértődés, hanem szimpla matematika: ha nincs elég bevételem, nem tudok elegendő árut venni”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek