Így iktathatjuk ki az életünkből az egyszer használatos műanyagokat

Megosztás

Az egyszer használatos műanyagokból és csomagolóanyagokból keletkező hulladék egyre nagyobb problémát okoz. Egy, az ENSZ megbízásából készült, friss tanulmány szerint jelenleg az óceánokban található műanyag mennyisége 75 és 199 millió tonna közé tehető, és ez rendkívül komoly hatással van a vizek élővilágára – írja a dontwasteit.hu. 2016-os adatok alapján évente 9-14 millió tonnányi műanyaghulladék kerül bolygónk vizeibe, és ha semmin nem változtatunk, akkor a becslések szerint ez a mennyiség 2040-re a triplájára nőhet, 23 és 37 tonna közé.

Vannak lépések a műanyaghulladék visszaszorítására, például idén júliustól számos egyszer használatos műanyagtermékeket betiltottak az EU-ban, köztük az ilyen jellegű, plasztik evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, fülpiszkálókat, bizonyos ételtartókat és poharakat, illetve léggömbök pálcikáit. Ezzel egyidejűleg az újrahasznosítás terén is vannak erőfeszítések, bár ezek egyelőre nem tűnnek elégségesnek.

De vajon mit tehet egyetlen ember? A PVC-nek rengeteg tulajdonsága van, ami miatt kifejezetten hasznosnak bizonyul. Különösen olyan esetekben, amikor biztosan tudjuk, hogy sok évig fogjuk használni az adott tárgyat, és az életciklusa végén pedig gondoskodhatunk róla, hogy újrahasznosítsák. Erre nagyon jó példa a nyílászáró, ami évtizedekig fog bennünket szolgálni.

Az ablakprofilok esetében egyértelműen a műanyag a legjobb választás. A Deceuninck adatai szerint a PVC profil az alacsony hővezetésének köszönhetően háromszor hatékonyabb hőszigetelést biztosít, mint az alumínium. Ráadásul a műanyag nyílászárók élettartama, előállítása és újrahasznosítása során felhasznált energia mennyisége, illetve a kibocsátott szén-dioxid mértéke is kevesebb: feleannyi, mint alumínium profilok esetében.

Természetesen az ablakprofilok esetében is opció az újrahasznosított műanyagból készült darab. A Deceuninck kínálatában is található ilyen modell, és még a megjelenés terén sem kell kompromisszumot kötni, ha ilyet választunk. Sokan azt gondolják az újrahasznosított műanyagról, hogy nem tud szép látványt nyújtani: nem lesz homogén, és látszani fog rajta, hogy nem ez az első élete. Ez azonban nem így van, a gyártók professzionális, jól bevált módszerekkel tudnak arról gondoskodni, hogy esztétikus legyen a végeredmény.

A Deceuninck-nél két megközelítést is alkalmaznak. Az egyikben az újrahasznosított anyag bizonyos mennyiségét, körülbelül 30%-át adják hozzá az alapanyaghoz a gyártás során. A másik pedig a koextrudálás, amikor a gyártás folyamán 100 százalékban újrahasznosított profilmagot új (szűz) PVC-réteggel vonják be. Az elsődleges és az újrahasznosított anyagból készült profilok megjelenése így tökéletesen azonos. Az újrahasznosított műanyag tehát nem módosítja negatívan az ablakprofil megjelenését. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a Decenunick egyik ilyen terméke, az Elegant profilcsalád még Red Dot Dizájn Díjat és Német Dizájn különdíjat is nyert.

A műanyag ablakprofilok ráadásul az életciklusuk végén újrahasznosíthatók, nem is egyszer. A Deceuninck szakértői szerint a PVC a minőség és ellenállóképesség megtartása mellett akár hét alkalommal is újrahasznosítható, tehát valóban hosszú távú megoldás.

Forrás és fotó: dontwasteit.hu

Kapcsolódó cikkek