Buszokkal szállították az Elkxrtuk vetítésére a diákokat Karcagon

Megosztás

Az Elkxrtuk csütörtöki, karcagi vetítésére több helyi és környékbeli középiskolából érkeztek diákok: volt olyan intézmény, ahol kötelezővé tették a filmet, és aki hiányzott, igazolatlan órát kap – számolt be a Telex.

Csütörtökön a karcagi Déryné Kulturális Központban háromszor is levetítették Kálomista Gábor producer filmjét, a botrányos 2006-os események 15. évfordulójára készült Elkxrtukot. Ebből a három vetítésből az első kettőt szervezték helyi középiskolák diákjainak: a reggeli vetítésen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjai voltak jelen, nekik nem volt kötelező megnézni a filmet, önként lehetett jelentkezni, ám diákok becslései szerint a többség, a tanulók 60-80 százaléka el is ment.

A második vetítést a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjainak szervezték összevontan, akiket több körben, busszal vittek a helyszínre. A Varró István Szakközépiskola diákjai is azt mondták, kötelező volt eljönniük, és rajtuk kívül még egy kunhegyesi iskola tanulói is ott voltak. A diákok és a tanárok egybehangzóan azt mondták a Telex kérdésére, hogy a Szentannaiban kötelezővé tették a vetítést, aki nem ment el, annak igazolnia kellett távolléte okát, különben igazolatlan órát kapott.

A felsorolt intézmények vezetői közül csak a Nagykun Református Gimnázium vezetőjével, Tóth Barnával tudott beszélni a Telex munkatársa: Tóth megerősítette, náluk nem volt kötelező a vetítés, semmilyen igazolást nem kellett bemutatni azoknak, akik nem akartak menni, és azt gondolja, ez így rendben volt.

Azt nem tudta biztosan megmondani, ki finanszírozta a vetítést, illetve kell-e az iskolának fizetnie érte. Ő azt mondta, az önkormányzattal kötött szerződést, és több tanár is arról beszélt, hogy nem az iskolák, hanem közvetlenül, vagy a kulturális központon keresztül áttételesen az önkormányzat állta a számlát. A Szentannaiban az intézményvezető egyik helyettese szintén nem tudta, hogy pontosan ki fizette a vetítés és a buszoztatás költségeit, de szerinte biztos nem az iskola.

Karcag fideszes polgármestere, Szepesi Tibor cáfolta a tanárok azon állításait, hogy a vetítés és a buszoztatás költségeit az önkormányzat állta: A filmvetítés költségeit nem az önkormányzat fizeti. A vetítésre érkezők a vetítés helyszínére való utazásukat maguk szervezték” – írta a polgármester a Telex megkeresésére.

Forrás: Telex.hu via Blikk.hu

Kapcsolódó cikkek