Közép-tiszai árvízvédelmi fejlesztés – már közel a projekt befejezése

Megosztás

Az egész megyére nagy hatással lesz az elkészülő beruházás, Zagyvarékasra az egyik legnagyobb mértékben.

A végéhez közeledik a Közép-Tiszán végzett árvízvédelmi fejlesztés, mely nagy mértékben érinti a Tisza mellékfolyója, a Zagyva partján fekvő Zagyvarékast. A településen a szerdán megtartott projektrendezvényen ismertették a beruházás állását és részleteit.

Az Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) területén elnevezésű projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában valósul meg.

– Mind a lakosság, mind az állam, az önkormányzat javainak megvédése és a mezőgazdasági területek védelme, és a zagyvarékasi élet hosszútávú tervezhetősége miatt is nagyon fontos ez a beruházás – méltatta e fejlesztést Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke.

Lovas Attila, a Kötivízig igazgatója köszöntőjében kiemelte, az elmúlt több mint két évtizedben négyszer kellett Zagyvarékason nyúlgátat építeni, most viszont az átadás küszöbén jár a támfal kivitelezése, és nem a védelmi funkciót szolgálja ugyan, de Zagyvarékas is belépett a vízparti sétánnyal rendelkező települések körébe.

A projekt részleteibe Csibrán Zoltán, a Kötivízig Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztályának vezetője avatta be a jelenlévőket.

Az EU és a magyar állam 8,989 milliárd forintos támogatásával megvalósuló fejlesztéssel jelentősen javul a térség árvízvédelmi biztonsága. A beruházás során a Zagyva töltésének három, a Tisza védvonalának pedig egy szakasza épül ki összesen 11,1 kilométer hosszban az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre. Emellett megújulnak a kapcsolódó műtárgyak – zsilipek, komplex vízrajzi mérőállomás létesülnek –, továbbá európai viszonylatban is egyedülálló árvízvédelmi gyakorlópálya létesül Szolnokon.

Zagyvarékas térségében, a Tisza visszaduzzasztó hatásának kitett Zagyva folyó mindkét oldalán a korábbihoz képest átlagosan 2 méteres árvízvédelmi töltésmagasítás történt. A település külterületén a bal és jobb parton klasszikus töltésfejlesztés valósult meg összesen 7,850 km hosszon, 4 méter széles töltéskoronával, 3 méter széles aszfaltozott útburkolattal. A község belterületén, a folyó és az épületek közelségéből adódó helyszűke miatt, egy vasbeton résfalból és vasbeton parapetfalból álló összetett szerkezetet alakítottak ki, amely vízparti sétányként is szolgál.

A Zagyvarékas mellett Szolnokot, Szászberket, Jászberényt és Tiszakécskét érintő projekt várhatóan jövő év június végére fejeződik be. A következő árvízi védekezés nagyban megkönnyülhet az itt élők számára. (Szoljon.hu)

Kapcsolódó cikkek