Ez rosszul hangzik: két európai országban is felfüggesztették a fiatalok Moderna-oltását lehetséges komoly mellékhatások miatt

Megosztás

Dánia és Svédország úgy döntött, ez így számukra túl kockázatos. Sajnos látható, hogy szinte minden vakcinánál előbb-utóbb valami kiderül. Magyarországon engedélyezték ennek az oltóanyagnak a 12-17 év közötti korosztálynál való felhasználását.

Dánia felfüggesztette a Moderna koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását 18 év alattiak számára, miután olyan lehetséges ritka mellékhatásokról kaptak jelzéseket, mint a szívizomgyulladás – közölte szerdán a dán egészségügyi hivatal a Reuters-szel.

Szerdán Svédország is közölte, hogy hasonló aggodalmak miatt szünetelteti a Moderna vakcinájának alkalmazását. A legfőbb különbség a két ország intézkedése között, hogy a svéd hatóságok a 30 évesnél fiatalabbak esetében függesztették fel a Moderna–oltásokat.

Magyarországon a 12-17 éves korosztály a Pfizer és a Moderna oltóanyagát kaphatja meg. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) július végén hagyta jóvá a 12 és 17 év közötti fiatalok számára a Moderna Spikevax nevű vakcináját. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek