Dobrev: Újraszámolják a devizahiteleket a kormányváltás után

Megosztás

Dobrev Klára a Bank Center előtt tartott sajtótájékoztatót a devizahitelekről. A DK miniszterelnökjelöltje elmondta, az Orbán-kormány a bankok oldalára állt az emberek képviselete helyett, amikor megállapodást kötött a pénzvilággal a devizahitelekről – írja a HVG.

Dobrev szerint a kormány úgy forintosította a devizahiteleket, hogy az a bankoknak egyetlen fillérjébe sem került, az árfolyamveszteség egészét az emberek fizették ki. Azt is hozzátette, a kormány nem gördített akadályt a végrehajtások útjába, így a Magyarországon lévő bankok 692 milliárdot kerestek a magyarokon csak tavaly.

Ezek után a sajtótájékoztatón bejelentette: a kormányváltás után fel fogja mondani azt a megállapodást, amelyet Orbán Viktor kötött a pénzvilággal a devizahitelekről. Ígérete szerint a devizahiteles kárpótlási törvényben lehetővé fogják tenni, hogy újraszámolják a devizahiteleket, hogy az árfolyamkockázatot már ne csak az emberek viseljék, hanem a bankok is. Fel fogják függeszteni a végrehajtásokat és kilakoltatásokat is, amíg az újraszámolás meg nem történik mindenkinél, és a bankok nem fizettek kárpótlást az embereknek, illetve be fogják vezetni az elsétálási jogot, hogy ha valaki már elveszítette a hitelből vett ingatlanát, attól ne lehessen utána is pénzt követelni.

Kapcsolódó cikkek