Több egyházi fenntartású iskolában kötelezővé tették az Eucharisztikus Kongresszuson való részvételt

Megosztás

A diákok választhattak, vagy mennek, vagy mennek. Vannak, akiknek mise, másoknak a fáklyás körmenet, megint másoknak az Ákos-koncert a kötelező program.

Több egyházi fenntartású esztergomi gimnázium diákjainak vallási hovatartozásra tekintet nélkül kötelezővé tették a részvételt a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus több programján, például Ákos koncertjén, írja az Átlátszó. A lap tudomása szerint az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium igazgatója, Valkó Miklós ezt azzal indokolta, hogy az iskola “egyházi jellege”, illetve “megfogalmazott nevelési elvei” alapján tette kötelezővé a programokon való részvételt. Szerinte ugyanis a szülők és a tanulók az iskolába való jelentkezéssel vállalták, hogy “ezeket az értékeket elfogadják és támogatják”.

A magyar vidéken elvétve maradt olyan középfokú oktatási intézmény, ami ne került volna egyházi fenntartásba a forrásaiktól megszabadított önkormányzatoktól. Vagyis sok helyütt a diákok aligha világnézeti alapon döntenek az egyházi oktatás mellett.

Valkó az iskola honlapján adott tájékoztatása szerint a fiatalabb diákoknak a szombati Kossuth téri misén és a fáklyás körmeneten, illetve a vasárnapi, a pápa pontifikálta misén kell részt venniük.

A szintén egyházi fenntartású esztergomi gimnázium, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium ötven tanulójának pedig Ákos koncertje lett kötelező program, amit az iskola igazgatója, Szánthó Gellért azzal indokolt, hogy azon a bentlakásos gimnázium nevelőtanárai is részt vesznek, így nem opció, hogy valaki hátramaradjon.  (444.hu)

Kapcsolódó cikkek