Nagy kormányzati mutyibalhé körvonalazódik Szolnokon – hová tűnt 1,5 milliárd (!) forintnyi közpénz?

Megosztás

Megint egy hatalmas turisztikai fejlesztés áll a középpontban, Hadházy Ákos megpróbálta felkeresni, hogy ebből a hatalmas mennyiségű (nagyrészt EU-s) pénzből mit sikerült kihoznia Szolnoknak az elmúlt években. Egyelőre valahogy nemigen találjuk mi sem és mások sem, a pénz azonban elillant a semmibe. Ezt vajon megint mivel magyarázza a Fidesz-KDNP?

A független képviselő saját Facebook oldalán számolt be az eseményekről. Szolnok ismét nem éppen jó színben tűnik fel, köszönhetően a “hozzáértő” kormánypárti vezetésnek.

“Ennyit találtam tegnap Szolnokon a másfél milliárdos (!) a “Szolnoki várkerület turisztikai fejlesztése” című projektből. Pedig a hivatalos megfogalmazás szerint ” a projekt keretében a város kulturális adottságaira épülő új vonzerő kerül létrehozásra.” 🙂 és “a projekt keretében megépült Várkapu Látogatóközpont kínálta szolgáltatások a tervek szerint olyan módon egészíti majd ki a 2016. évben megépült repülőmúzeum, illetve az egyéb városi látványosságok garantálta élményszerzési lehetőségeket, hogy Szolnok két-három napos kirándulások célpontjaként is megállja majd a helyét az országos kulturális-turisztikai kínálatban. Na ez szerintem nem sikerült.

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri és téglafal

Kármán Irén momentumos képviselőjelölt mutatta meg a helyszínt, aki azt is kikérte a várostól, hogy mit terveztek még ide. A felsorolt “élményelemekből” egyedül ezt a szomorú tornyot találtam, bezárva, deszkapalló megközelítéssel és egy semmibe vezető műanyag vízlevezető csatornával (mondjuk a középkorban tényleg az utcára folyt a szennyvíz, remélem, ez csak az esővizet engedi maga alá) , gazos környezetben.

Pedig a város már 2016-ban (!) előlegként megkapta a teljes, 960 milliós EU-pénzt, tehát még az árdrágulásra sem hivatkozhatnak. A hivatalos leírás szerint “megépült az egykori végvár kaputornyára emléketető Várkapu látogatóközpont, melyben interaktív várkiállítás mutatja be a hely történelmét. A fejlesztés tartalmazza a szolnoki végvár egyéb részeinek a megjelenítését is. A Zagyva-gáton „Bástya-sétány” elnevezéssel díszburkolatú sétány épül, amelynek mellvédje várfalat imitálva megidézi a 16. századi palánkvár nyugati falát.

A fejlesztés keretében „Múltjelek” elnevezéssel a vár látható és az idők folyamán elpusztult részeit megjelenítő állomásai kerülnek kialakításra a helyi és a művésztelepre látogató művészek segítségével. (pl. Budai kapu, Egri kapu, Vízi-kapu, bástyák, török kút). Ezek mellett a Damjanich park térrendezése is elkészül, a parkban tematikus játszótér kerül kialakításra, de megújul a Nyáry Lőrinc híd is. A hídfő mellett kerékpáros megállóhely, míg a Zagyva jobb oldalán a fogadóépülettel szemben parkoló fogadja az ide látogatókat.”

Ottjártamkor az egykori művésztelep ugyan zárva volt, de a fenti elemeket Kármán Irén akkor sem találta, amikor nyitott kapuk mellett bemehetett. Én nem zárom ki, hogy valahol megvannak, de hogy a másfél milliárdból (ebből 950 millió EU pénz) nem “került létrehozásra új turisztikai vonzerő”, sem “élményszerzési lehetőség” az egészen, de egészen biztos. Kármán Irént egyébként jó szívvel ajánlom a szolnokiak figyelmébe az előválasztáson: ő volt az az újságíró, akit megverve találtak meg a rakparton, miután könyvet írt a politikusi ősbűnről, az “olajozásról”

Nekünk van ötletünk arra, hova folyhatott ez a temérdek közpénz?

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri
Vízelvezetés 2021-ben…
Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri, fa és , szöveg, amely így szól: „SZÉCHENYI 2020 KÃSZÃNJÜ MAGYAR ALLAM EURÓPA UNIÃ AMOGATÁSÁT Európai Unió MAGYARORSZÁG KORMANYA SZOLNOK MEGYE JOGÚ VÁROS ONKORMÁNYZATA SZOLNOK VÁR! SZOLNOKI VARKERÜLET TURISZTIKAI CÉLÚ FEJLESZTÉSE BEFEKTETÉS BEFEKTETÉSAJÃVŐBE JÖVŐBE Európai Regionális ejlesztési Alap VISSZA NEM TÉRÍTENDO TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 950 MILLIO FORINT APROJEKT AMA TOP-6”
Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „palyazat.gov.hu Privát népszerűsítése, Kerékpárutak ésgyalogutak, fenntartható városfejlesztés egyéb integrált megközelítései, Turizmus, szálláshely- szolgáltatás, vendéglátás, Vissza nem térítendÅ‘ támogatás Uniós társfinanszírozási ráta: -ERFA Projekt összköltség: 562 300 000 Ft ç Projekt összefoglalása Bizottsági tagok ç Szerződés adatai ç Projektvégrehajtás adatai ç Kifizetések adatai Kifizetett előleg 948 948700000Ft 700 o00 Ft Utolsó kifizetés dátuma: 2016.12.23.”
Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri

Kapcsolódó cikkek