Valóban Karcagon készítik az ország egyik legjobb pörköltjét? Íme a recept

Megosztás

A közvélemény szerint a karcagi módra elkészített birkapörkölt az ország egyik legjobbja. De mi a titka ennek a kitűnő, több értelemben is hazai ételnek?

A Kertesrecept szerkesztője írta le tapasztalatait. Gyerekkoromban a nyári hétvégék egyik fénypontja volt, amikor összegyűlt a család, és nagyapám elővette a rozsdás, de becsben tartott bográcsát. A kertben már reggel ropogott a tűz, és tudtuk: ma birkapörkölt készül. Nem akárhogyan – karcagi módra, ahogy ő tanulta az öregektől.

A receptet évekig csak figyeltem, aztán egyszer megengedték, hogy én keverjem meg a bográcsot. Azóta pedig én készítem, amikor csak lehetőség van rá – és most veletek is megosztom ezt az ikonikus, egyszerűségében zseniális receptet.

Hozzávalók (10 adaghoz)

A pörkölthöz:

  • 4 kg birkahús (lehetőleg racka) – csontos és színhús vegyesen
  • 4-5 kávéskanál parajdi só
  • 4 evőkanál édesnemes őrölt paprika
  • 4 db TV paprika, kicsumázva
  • 4 fej hagyma
  • Néhány darab szárított fűszerpaprika
  • 1 evőkanál sertészsír
  • Kb. 500 ml víz (csak ha muszáj)

Elkészítés (kb. 4 óra)

1. Rétegezés – ez a lényeg!

A bogrács alját kikenem egy kanál zsírral, aztán jöhetnek a csontos húsok. Rákarikázom a hagymát, rádobálom a paprikát, megsózom. Ezután ráhalmozom a színhúst. A végén megszórom 3 evőkanál pirospaprikával, és nem öntök alá vizet – megvárom, amíg a hús saját levet ereszt. Ez a karcagi pörkölt egyik titka.

2. Lassú tűz, sok türelem

Alacsony lángon főzöm, legalább 4 órán át, időnként csak megforgatom a bográcsot. Kevergetni nem szabad, nehogy szétessen a hús. Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés vízzel lehet pótolni, de nem kell tocsogósra. A tetejére pár szem szárított paprika is mehet – ettől lesz igazán karakteres az íze.

(Az utolsó órában figyelem a zsír mennyiségét: ha túl sok, le lehet szedni róla egy kicsit.)

3. A végén még egy kis paprika

Az utolsó fél–háromnegyed órában rászórok még 1 evőkanál pirospaprikát, hogy igazán szép színe és mély íze legyen a szaftnak. Ekkor már illatozik az egész utca, és a szomszédok gyanúsan gyakran sétálnak el a kertkapu előtt…

Köret – egyszerű, mint a pörkölt

A klasszikus főtt krumpli mellé semmi más nem kell. Meghámozom, negyedelem, és bő vízben főzöm kb. 20 percig. Semmi fakszni, hiszen a pörkölt viszi a prímet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz!

Kapcsolódó cikkek