A közvélemény szerint a karcagi módra elkészített birkapörkölt az ország egyik legjobbja. De mi a titka ennek a kitűnő, több értelemben is hazai ételnek?
A Kertesrecept szerkesztője írta le tapasztalatait. Gyerekkoromban a nyári hétvégék egyik fénypontja volt, amikor összegyűlt a család, és nagyapám elővette a rozsdás, de becsben tartott bográcsát. A kertben már reggel ropogott a tűz, és tudtuk: ma birkapörkölt készül. Nem akárhogyan – karcagi módra, ahogy ő tanulta az öregektől.
A receptet évekig csak figyeltem, aztán egyszer megengedték, hogy én keverjem meg a bográcsot. Azóta pedig én készítem, amikor csak lehetőség van rá – és most veletek is megosztom ezt az ikonikus, egyszerűségében zseniális receptet.
Hozzávalók (10 adaghoz)
A pörkölthöz:
- 4 kg birkahús (lehetőleg racka) – csontos és színhús vegyesen
- 4-5 kávéskanál parajdi só
- 4 evőkanál édesnemes őrölt paprika
- 4 db TV paprika, kicsumázva
- 4 fej hagyma
- Néhány darab szárított fűszerpaprika
- 1 evőkanál sertészsír
- Kb. 500 ml víz (csak ha muszáj)
Elkészítés (kb. 4 óra)
1. Rétegezés – ez a lényeg!
A bogrács alját kikenem egy kanál zsírral, aztán jöhetnek a csontos húsok. Rákarikázom a hagymát, rádobálom a paprikát, megsózom. Ezután ráhalmozom a színhúst. A végén megszórom 3 evőkanál pirospaprikával, és nem öntök alá vizet – megvárom, amíg a hús saját levet ereszt. Ez a karcagi pörkölt egyik titka.
2. Lassú tűz, sok türelem
Alacsony lángon főzöm, legalább 4 órán át, időnként csak megforgatom a bográcsot. Kevergetni nem szabad, nehogy szétessen a hús. Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés vízzel lehet pótolni, de nem kell tocsogósra. A tetejére pár szem szárított paprika is mehet – ettől lesz igazán karakteres az íze.
(Az utolsó órában figyelem a zsír mennyiségét: ha túl sok, le lehet szedni róla egy kicsit.)
3. A végén még egy kis paprika
Az utolsó fél–háromnegyed órában rászórok még 1 evőkanál pirospaprikát, hogy igazán szép színe és mély íze legyen a szaftnak. Ekkor már illatozik az egész utca, és a szomszédok gyanúsan gyakran sétálnak el a kertkapu előtt…
Köret – egyszerű, mint a pörkölt
A klasszikus főtt krumpli mellé semmi más nem kell. Meghámozom, negyedelem, és bő vízben főzöm kb. 20 percig. Semmi fakszni, hiszen a pörkölt viszi a prímet.
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz!