Rangos elismerésben részesült egy tiszaföldvári polgárőr

Megosztás

A polgárőrök hatékonyan lépnek fel a migránsinvázióval és a dunai árvízzel szemben egyaránt– hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség 1956-os megemlékezésén, Budapesten, a Rendőrségi Igazgatási Központban október 19-én, ahol a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület elnöke is elismerésben részesült.

Ünnepi beszédében Soltész Miklós azt mondta, ha egy szóval kellene leírnia, mi köti össze 1956 hőseit és a polgárőröket, akkor szerinte az a szó az Áldozat. „Professzionális, önzetlen és szívből végzett munkájukkal Önök már számtalanszor bizonyították, készek és képesek áldozatot hozni az egyes emberekért, a szűkebb-tágabb értelemben vett közösségért, végső soron a nemzetért” – fogalmazott az államtitkár.

68 évvel ez előtt közel 300-an, akiket kivégeztek, az életüket áldozták egy jobb jövőért, azzal a 3000 emberrel együtt, aki a harcokban vagy például egészségügyi dolgozókként kötelességük teljesítése közben lelték halálukat. Áldozatot hozott a 20 ezer sebesült, az a 200 ezer ember, aki a megtorlás elől külföldre menekültek, és azok is, akiket 1956-os kiállásuk miatt évekig, évtizedekig vegzált a hatalom.

Beláthatatlanok a következményei annak, ha egy nép nem tiszteli a hőseit, ha elkényelmesedik, ha nem akarják szolgálni az emberek a közösségüket. A polgárőrség nem ilyen közösség, emlékeztette a jelenlévőket Soltész Miklós és a kilenc éve tartó “migránsinvázióval” szemben fellépő polgárőröket méltatta, akik védik az államhatárt, azaz a nemzetet és végső soron egész Európát is, de kérés nélkül is ott voltak a gátakon a dunai áradás idején. A mintegy 5000 polgárőr több mint 50 ezer munkaórája is hozzájárult ahhoz, hogy nálunk a medrében maradt a folyó, nem halt meg senki, nem dőltek össze százával házak, mint máshol.

Az elismerések átadása és a Készenléti Rendőrség Zenekarának műsora után elhangzott pohárköszöntőjében dr. Túrós András úgy fogalmazott,a polgárőrség krémje” tiszteletére emeli poharát. „Miért van kultusza Magyarországon a polgárőrségnek? Miért olyan jó az imázsa? – vetette fel az elnök. Szerinte, azért mert meg van benne valami, nemcsak kampányszerűen, hanem folyamatosan, amit csak kevés szervezet mondhat el magáról: a társadalmi felelősségvállalás.

Egy hét múlva lesz az Országos Polgárőr Szövetség idei legnagyobb projektjének, az illegális hulladéklerakók felderítésének projektzáró értékelése. Dr. Túrós András azonban – mint mondta – már az előzetes jelentések alapján le van nyűgözve. „Közel ezer polgárőr egyesület 26 ezer polgárőre mintegy 15 ezer köbméter hulladékot gyűjtött össze. Pedig nem is ez volt a cél! A lerakatok felderítése és jelentése volt a célunk és a feladatunk” – emlékeztetett az elnök.

A díjazottak között van Kecse László, a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület elnöke (kiemelt képünkön balra látható).

Forrás: opsz.hu/F. Gy. A.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek