Kívánságlista a jövőnek – Mit várhatunk Szolnok új vezetésétől?

Megosztás

Szolnok régmúltja, impozáns épületei és maradandót alkotó személyei helyett Bajnai Zsolt, a blogSzolnok szerkesztője Korszaknyitás című cikkében egy sokunk által keresett, ugyanakkor nehezen megtalálható, idealisztikusnak nevezhető világot írt le, amelyben szeretné hinni, hogy az emberek alapvetően jók és jóra törekszenek. Az apropó az önkormányzati választás: öt évvel ezelőtt és most is írt egy kívánságlistát. Bár előbbiből nem valósult meg szinte semmi, „a remény hal meg utoljára”.

Bajnai arra buzdítja a megyeszékhelyen élőket, hogy a következő napokban tegyenek úgy, mint ő, és írják fel, hogy mit várnak az elsején hivatalba lépett városvezetéstől. „ (…) a lényeg, hogy a következő öt évben olykor rápillantson, és döntse el: a demokrácia szabályai szerint átadott döntési jogával, a minden szolnokit illető értékekkel, vagyonelemekkel, kasszával miként bánnak azok, akikre a közös ügyeket testáltuk”.

A maga részéről összesen hét állítást fogalmazott meg.

  • A városlakók bevonása

Kérjék ki a szolnokiak véleményét a lehető legtöbb esetben, demokratizálják az önkormányzat működését, illetve hallgassanak meg lokális szakembereket olyan döntések meghozatala előtt, amelyek akár évtizedekre befolyásolják a város, és persze a benne élők életét.

  • Valódi kommunikáció

Bajnai valódi és őszinte kommunikációt kér, a Facebookra és más közösségi oldalakra „felpakolt közlések” helyett tudatos munkát, ami által valós információkkal rendelkezhet a lakosság. „Tizennyolc év után itt az ideje megérteni azt is, hogy a valódi újságíró a választókat képviselve kérdez, tehát, ha valaki a városházán nekik nem válaszol, őket nézi hülyének, akkor a szolnokiak pénzén a szolnokiakkal teszi ezt”.

  • Kívülállás

Objektív szemlélet – javasolja a képviselőknek, a hivatalnokoknak és a városi intézmények vezetőinek, hogy legyenek kicsit kívülállók és vonatkoztassanak el a helyzetüktől. Szolnokot „nagyképűnek tűnő lokálpatriótizmussal” a világ legjobb helyének nevezi, de szükségesnek tartja a kívülállást.

  • Álomgyár

Mit is jelent az álomgyár? Tulajdonképpen szó szoros értelemben azt, amit sugall. Bajnai hiányolja az álmodozást, amihez megemlíti, hogy nyilvánvalóan kell pénz, de eszébe jut édesanyja egyik mondása is, miszerint “olyan szegények nem lehetünk, hogy már álmodni se merjünk”. Szolnok jövőjéről, beruházásokról, projektekről, erről szólna a szolnoki álomgyár.

  • Valódi zöldítés

Itt Szolnok zöldítésének hosszú távú megtervezéséről ír, amely nem a pályázatok és állami források megszerzésére koncentrál, hanem a város fenntarthatóságára. Ennek keretében meg kell álmodni, milyen növények élnek meg a köztereken, hogyan lehet a csapadékvizet összegyűjteni és felhasználni, valamint hogyan lehet árnyékolási megoldásokkal védeni a köztereket a forró nyarakon. Ezek a kérdések alapvetően befolyásolhatják a város jövőbeli versenyképességét.

  • Madárlámpák lehozása

Gyakorlati ötleteknek sincs híján: szerinte egy viszonylag olcsó, de látványos változás lenne, ha Szolnok utcáin tavasztól őszig nem a fák tetejét és a madárfészkeket világítanánk meg túl erős fényekkel, hanem a járdákat és utakat, (példa: Baross utca). Ideje, hogy a közvilágítás valóban a közterületekre irányuljon, és alacsonyabb magasságból, például 2 méterről világítsa be a várost.

  • Közös területeink

Kezdjük el rendbe tenni a közterületeinket! Szükség lenne az építkezések közterülethasználatának szabályozására térben és időben, a parkolási rend átszervezésére, a kerékpárutak és rollerek helyes használatának szabályozására, valamint a csomagszállítók, autóversenyek és a zajos kipufogók okozta problémák rendezésére. Ugyanígy figyelmet érdemelnének a galambpiszokkal teli járdák, a hajléktalanok helyzete és a kukák átkutatása.

Sem a vasútállomás felújítása, sem a helyi épített örökség megbecsülése, sem a kerékpáros barát város kialakítása nem lett kipipálva Bajnai Zsolt öt évvel ezelőtt íródott listájából. Ettől függetlenül a Szol24 is hiszi, hogy szükség van ötletekre és erőteljes állampolgári fellépésre. Egy ciklussal később mindannyian okosabbak leszünk.

Kép: Szolnok város hivatalos oldala Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek